Torta della nonna. Włoski przepis na obłędną tartę z budyniem

torta della nonna
Autor: Shutterstock Torta della nonna to babciny przepis na kruche ciasto przełożone budyniem.
łatwy
45 min
12

Dieta wegetariańska

Kuchnia włoska to nie tylko makarony czy risotto. Wśród przepisów pochodzących ze słonecznej Italii można odnaleźć prawdziwe kulinarne cuda. Właśnie takie jest to obłędne ciasto. Torta della nonna, czyli ciasto babci, to pyszna tarta z budyniem. Smakuje obłędnie, a jej przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Oto sprawdzony włoski przepis na ciasto torta della nonna.

Torta della nonna – pyszne ciasto babci

Przepis na torta della nonna pochodzi z Toskanii. To właśnie tam włoskie babcie wypiekały pyszną tartę z budyniem. Największą zaletą tego ciasta jest prostota. Torta della nonna składa się z dwóch placków kruchego ciasta przełożonych gęstym budyniem wzbogaconym skórką cytrynową. Wierzch zwieńczony jest orzeszkami piniowymi lub płatkami migdałowymi oraz cukrem pudrem. Według babcinych zaleceń tartę powinno spożywać się następnego dnia po upieczeniu, kiedy kruche ciasto nasiąknie budyniem.

Jak zrobić torta della nonna?

Przepis na włoską tartę z budyniem jest bardzo łatwy. Przygotowanie nie zajmuje wielu godzin i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Ciasto robi się błyskawicznie z prostych składników, które bez problemu można kupić w polskich sklepach. To tradycyjne składniki, które wykorzystuje się do pieczenia domowych ciast.

Jak więc upiec pyszne włoskie ciasto z budyniem? Przepis składa się z kilku łatwych i szybkich kroków.

  • 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta i schłodzenie go w lodówce
  • 2. krok – przygotowanie gęstego budyniu
  • 3. krok – rozwałkowanie ciasta i wyłożenie nim formy
  • 4. krok – wyłożenie budyniu i przykrycie kruchym ciastem
  • 5. krok – upieczenie tarty z budyniem w piekarniku

Budyń, który jest obowiązkowym elementem torta della nonna, przygotowuje się z gotowego proszku. Jeżeli jednak macie więcej czasu, możecie zrobić domowy budyń. W takiej wersji włoska tarta będzie smakować przepysznie.

Jak podawać torta della nonna?

Babcine ciasto przełożone gęstym i słodkim budyniem jest uniwersalnym wypiekiem. Dzięki temu, że włoską tartę budyniową robi się tak łatwo i szybko, z przepisu można korzystać przez cały rok. Świetnie pasuje na różne okazje i uświetni niejedno rodzinne spotkanie.

Przed podaniem torta della nonna tartę budyniową warto obficie oprószyć cukrem pudrem. Można też posypać je orzeszkami piniowymi lub prażonymi płatkami migdałowymi.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • cukier puder
  • orzeszki piniowe lub płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i skórkę cytrynową.
  • Wbić 1 jajko i dodać żółtka. Wsypać cukier puder i energicznie zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Odlać połowę mleka i wymieszać z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotować i wlać mieszankę budyniową. Podgrzewać i mieszać, aż budyń zgęstnieje. Rondelek zestawić z ognia.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 równe części. Rozwałkować je i jedną wyłożyć dno oraz boki formy wysmarowanej masłem.
  • Na spód równomiernie wyłożyć budyń i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę.
  • Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, a przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, posypać orzeszkami piniowymi lub płatkami migdałowymi i pokroić na porcje.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
więcej