Choinka z ciasta francuskiego. Pyszny przepis na świąteczny deser last minute
Świąteczna choinka z ciasta francuskiego to pomysł na oryginalny deser na Boże Narodzenie. Ta słodka przyjemność składa się z dwóch chrupiących płatów ciasta francuskiego, między którymi kryje się aksamitny krem czekoladowy i aromatyczne orzechy. Można powiedzieć, że ten wypiek to deser last minute, ponieważ czas przygotowania i pieczenia to tylko pół godziny.
Jak zrobić choinkę z ciasta francuskiego?
Ten łatwy świąteczny deser uda się każdemu. Z płatów ciasta francuskiego wykrawa się kształt choinki, nakłada krem czekoladowy i posypuje zmielonymi orzechami. Najlepiej zrobić to od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotową choinkę trudno jest na nią przenieść. Choinkę należy posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Następnie blachę wstawia się do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piecze około 18 minut.
Dlaczego warto zrobić choinkę z ciasta francuskiego?
- Przepis jest prosty i składa się z kilku punktów.
- Do przygotowania choinki czekoladowej potrzeba tylko pięciu produktów.
- Krem czekoladowy zastąpi masa makowa ze skórką pomarańczową, powidła śliwkowe lub konfitura wiśniowa.
- Orzechy laskowe lub włoskie można zamienić na migdały.
- Krem wzbogacą suszone owoce jak żurawina, rodzynki czy posiekane daktyle.
- Smak choinki podkręcą korzenne przyprawy, czyli cynamon, kardamon czy imbir. Można dodać również przyprawę do piernika oraz cukier z prawdziwą wanilią.
- Aby ciasto, które zostanie po wykrojeniu choinki, nie zmarnowało się, można za pomocą foremek w świątecznych kształtach wykroić z niego małe ciasteczka i upiec razem z choinką. W ten sposób powstanie kolejny pyszny deser na tę okazję.
- Upieczoną choinkę można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub cukrem cynamonowym.
- Słodki wypiek ożywią kolorowe draże imitujące bombki.
- Robienie choinki z ciasta francuskiego może być ciekawą rozrywką dla najmłodszych. Możecie przygotować ją razem w pierwszy lub drugi dzień świąt Bożego Narodzenia.
SKŁADNIKI
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 4 łyżki kremu czekoladowego
- 40 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na 10 minut przed przystąpieniem do pracy.
- Jajko wbić do miseczki, wlać mleko i roztrzepać.
- Oba płaty ciasta francuskiego rozłożyć na blacie i wykroić kształt choinki. Z pozostałego ciasta za pomocą foremek można wykroić gwiazdki.
- Dolny blat przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować kremem czekoladowym i posypać zmielonymi orzechami. Przykryć drugim płatem.
- Boki ciasta naciąć, zostawiając środek. Każdy bok zawinąć raz lub dwa. Posmarować jajkiem z mlekiem. Ułożyć gwiazdki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piec około 18 minut.
- Podawać na deser w czasie świąt Bożego Narodzenia.