Choinka z ciasta francuskiego. Pyszny przepis na świąteczny deser last minute

choinka z ciasta francuskiego
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
10

Świąteczna choinka z ciasta francuskiego to pomysł na oryginalny deser na Boże Narodzenie. Ta słodka przyjemność składa się z dwóch chrupiących płatów ciasta francuskiego, między którymi kryje się aksamitny krem czekoladowy i aromatyczne orzechy. Można powiedzieć, że ten wypiek to deser last minute, ponieważ czas przygotowania i pieczenia to tylko pół godziny.

Jak zrobić choinkę z ciasta francuskiego?

Ten łatwy świąteczny deser uda się każdemu. Z płatów ciasta francuskiego wykrawa się kształt choinki, nakłada krem czekoladowy i posypuje zmielonymi orzechami. Najlepiej zrobić to od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotową choinkę trudno jest na nią przenieść. Choinkę należy posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Następnie blachę wstawia się do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piecze około 18 minut.

Dlaczego warto zrobić choinkę z ciasta francuskiego?

  • Przepis jest prosty i składa się z kilku punktów.
  • Do przygotowania choinki czekoladowej potrzeba tylko pięciu produktów.
  • Krem czekoladowy zastąpi masa makowa ze skórką pomarańczową, powidła śliwkowe lub konfitura wiśniowa.
  • Orzechy laskowe lub włoskie można zamienić na migdały.
  • Krem wzbogacą suszone owoce jak żurawina, rodzynki czy posiekane daktyle.
  • Smak choinki podkręcą korzenne przyprawy, czyli cynamon, kardamon czy imbir. Można dodać również przyprawę do piernika oraz cukier z prawdziwą wanilią.
  • Aby ciasto, które zostanie po wykrojeniu choinki, nie zmarnowało się, można za pomocą foremek w świątecznych kształtach wykroić z niego małe ciasteczka i upiec razem z choinką. W ten sposób powstanie kolejny pyszny deser na tę okazję.
  • Upieczoną choinkę można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub cukrem cynamonowym.
  • Słodki wypiek ożywią kolorowe draże imitujące bombki.
  • Robienie choinki z ciasta francuskiego może być ciekawą rozrywką dla najmłodszych. Możecie przygotować ją razem w pierwszy lub drugi dzień świąt Bożego Narodzenia.

SKŁADNIKI

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 4 łyżki kremu czekoladowego
  • 40 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na 10 minut przed przystąpieniem do pracy.
  • Jajko wbić do miseczki, wlać mleko i roztrzepać.
  • Oba płaty ciasta francuskiego rozłożyć na blacie i wykroić kształt choinki. Z pozostałego ciasta za pomocą foremek można wykroić gwiazdki.
  • Dolny blat przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować kremem czekoladowym i posypać zmielonymi orzechami. Przykryć drugim płatem.
  • Boki ciasta naciąć, zostawiając środek. Każdy bok zawinąć raz lub dwa. Posmarować jajkiem z mlekiem. Ułożyć gwiazdki.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piec około 18 minut.
  • Podawać na deser w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Kuchnia francuska: czym się wyróżnia? Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?
Anna Szulc-Górska
więcej