Pyszna wegańska babka na Wielkanoc. Z tym składnikiem smakuje rewelacyjnie

wegańska babka z majonezem
Autor: Shutterstock Znakomita wege babka z majonezem to roślinne ciasto na Wielkanoc.
łatwy
15 min
12

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Babka to tradycyjne ciasto, które wypieka się na Święta Wielkanocne. Czy istnieje przepis na wegańską babkę, w której nie ma składników pochodzenia zwierzęcego? Tak, a taki przepis znajdziecie poniżej. Pyszna wege babka z dodatkiem majonezu to doskonała alternatywa dla osób, które jedzą tylko produkty roślinne. Zobaczcie, jak zrobić doskonałą wegańską babkę, która zachwyci smakiem podczas Wielkanocy.

Z czego zrobić wegańską babkę?

Lista składników, które potrzebne są do upieczenia pysznej domowej wege babki na Wielkanoc, może wydać się długa. Znalazły się na niej produkty, które są pochodzenia roślinnego. Można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym przez cały rok. Nie trzeba ich szukać w internetowych delikatesach czy sklepach ze zdrową żywnością.

Co więc jest potrzebne, aby upiec doskonałą i puszystą babkę, która jest bezpieczna dla wegan? Te produkty są niezbędne, aby zrobić to pyszne domowe ciasto na wegańską Wielkanoc:

Jak upiec wegańską babkę z majonezem?

Puszysta wege babka z dodatkiem majonezu nie jest trudna. Zaletą tego przepisu jest to, że składników nie trzeba wyrabiać, ani czekać, aż ciasto wyrośnie. Wystarczy zmiksować je lub wymieszać w odpowiedniej kolejności. Dzięki temu, że wegańską babkę majonezową robi się tak łatwo i szybko, można zrobić ją tuż przed przyjściem gości. Majonezową wege babkę najlepiej upiec w formie z kominem, którą należy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierać do formy.

Jak więc zrobić domową wegańską babkę z dodatkiem majonezu? Przygotowanie ciasta na babkę jest łatwe i robi się je w nie więcej niż kwadrans. Trzeba tylko poczekać, aż babka się upiecze i będzie można rozkoszować się jej obłędnym smakiem.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – zmiksowanie siemienia lnianego z majonezem i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – połączenie składników mokrych i suchych
  • 4. krok – upieczenie wegańskiej babki majonezowej w piekarniku

Jak podawać wegańską babkę z majonezem?

Puszysta i wyjątkowo dobra babka, która będzie smakować nie tylko weganom, to propozycja na Wielkanoc. Jest pyszna i doskonale zastąpi tradycyjną babkę. Sprawdzi się więc po rodzinnym obiedzie podczas Świąt Wielkanocnych. Mało kto zorientuje się, że w babce nie ma ani jednego składnika pochodzenia zwierzęcego. Udekorowana cytrynowym lukrem, owocami czy kolorową posypką oczaruje już samym wyglądem.

SKŁADNIKI

  • 150 g wegańskiego majonezu
  • 125 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 ml letniej wody
  • 50 ml napoju roślinnego
  • 20 g zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i otartą skórką pomarańczową.
  • Siemię lniane przesypać do miski. Wlać letnią wodą i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  • Dodać majonez i wsypać cukier puder. Wlać olej i sok pomarańczowy. Zmiksować na jednolitą masę.
  • Stopniowy wsypywać suche składniki i mieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
  • Do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą przelać ciasto i wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 40 minut, aż patyczek będzie suchy. W razie potrzeby dopiekać jeszcze 10 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie wyjąć z formy. Udekorować lukrem lub białą polewą i ozdobić owocami lub kolorową posypką.
  • Podawać na deser z okazji Świąt Wielkanocnych.
Babka jaglana malinowa
Anna Szulc-Górska
więcej