Jak przygotować majonez bez jajek? Wegański przepis z diety Diamondów
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Aby cieszyć się smakiem majonezu, nawet jeśli nie można jeść jajek, warto skorzystać z jednego z przepisów diety Diamondów, czyli diety dwojga amerykańskich specjalistów z zakresu medycyny naturalnej. Jej zasady pozwalają schudnąć, odzyskać siłę i energię życiową.
Almonez Diamodów – co to takiego?
To produkt odpowiedni dla tych, którzy chcą się odchudzać. Jest to bowiem majonez bez jajka przygotowany z migdałów. Stąd jego nazwa Almond Mayonnaise - Migdałowy Majonez, czyli Almonez. Można go przechowywać w lodówce do tygodnia i używać do rozmaitych sałatek, kanapek, warzyw gotowanych, potraw z makaronu, ryżu i kasz.
SKŁADNIKI
- pół filiżanki obranych ze skórki migdałów
- pół filiżanki wody
- jeden mały ząbek czosnku
- pół łyżeczki soli
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2-3 filiżanki oliwy
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Migdały sparzyć i obrać ze skórki, wrzucić do malaksera, dodać wodę i miksować do uzyskania konsystencji kremu.
- Następnie dodać wyciśnięty czosnek, sól i sok z cytryny oraz pieprz, miksować dalej.
- Następnie podczas miksowania trzeba powoli wlewać oliwę cienkim strumyczkiem.
- Aby masa się nie zważyła, wszystkie jej składniki powinny mieć temperaturę pokojową.