Babka drożdżowa, która zawsze się udaje: przepis dla początkujących
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Babka drożdżowa to prawdziwa królowa wypieków. Dla tych, którzy nie pieką tego ciasta, bo obawiają się trudności związanych z jego przygotowaniem, mamy łatwy przepis. Babkę uciera się tak, jak tradycyjne ciasto z dodatkiem proszku do pieczenia. Taka babka może być ozdobą odświętnego stołu!
SKŁADNIKI
- 125 g świeżego masła
- 6 jajek
- 40 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki przesianej
- 5 łyżek słodkiej śmietanki 12%
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
- 50 g rodzynek
- 25 ml likieru pomarańczowego czy brandy
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnuszka wsypać pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i podgrzaną ciepłą śmietankę. Wszystko utrzeć łyżką i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce.
- Do miski włożyć miękkie masło, wsypać 1/2 szklanki cukru i starannie ucierać (można mikserem). Stopniowo dodawać po jednym żółtku i ucierać tak długo, aż powstanie puszysty krem. Białka wstawić do lodówki.
- Wyrośnięty rozczyn wlać do masła utartego z żółtkami i ucierać dalej, następnie partiami dodawać mąkę. Ucierać, aż ciasto będzie miało konsystencje bitej śmietany. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Rozgrzać piekarnik do 150ºC. Z białek i reszty cukru ubić sztywną pianę. Dodać ją do ciasta, lekko wymieszać, dodać skórkę pomarańczową, wlać alkohol. Ostrożnie wymieszać.
- Foremkę nasmarować masłem i oprószyć mąką. Napełnić ciastem do 1/2 wysokości i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto prawie zupełnie wypełni formę, wstawić je do piekarnika. Gdy podrośnie jeszcze, zwiększyć temperaturę do 180ºC. Piec ok. 40 minut.