Babka drożdżowa, która zawsze się udaje: przepis dla początkujących

2021-03-29
Babka drożdżowa, która zawsze się udaje: przepis dla początkujących
Autor: Shutterstock Drożdżowa babka ucierana uda się nawet początkującym cukiernikom.
łatwy
60 min
4

Babka drożdżowa to  prawdziwa królowa wypieków. Dla tych, którzy nie pieką tego ciasta, bo  obawiają się trudności związanych z jego przygotowaniem, mamy łatwy przepis. Babkę uciera się tak, jak tradycyjne ciasto z dodatkiem proszku do pieczenia. Taka babka może być ozdobą odświętnego stołu!

SKŁADNIKI

  • 125 g świeżego masła
  • 6 jajek
  • 40 g  świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki przesianej
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki  12%
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 50 g rodzynek
  • 25 ml likieru pomarańczowego czy brandy
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnuszka wsypać pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i podgrzaną ciepłą śmietankę. Wszystko  utrzeć łyżką i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce.
  • Do miski włożyć miękkie masło, wsypać 1/2 szklanki cukru i starannie ucierać (można mikserem).  Stopniowo dodawać po jednym żółtku i ucierać tak długo, aż powstanie puszysty krem. Białka wstawić do lodówki.
  • Wyrośnięty rozczyn  wlać do  masła utartego z żółtkami i ucierać dalej, następnie partiami dodawać mąkę. Ucierać, aż ciasto będzie miało konsystencje bitej śmietany. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Rozgrzać piekarnik do 150ºC. Z białek  i reszty  cukru ubić sztywną pianę. Dodać ją do ciasta, lekko wymieszać, dodać skórkę pomarańczową, wlać alkohol. Ostrożnie wymieszać.
  • Foremkę nasmarować masłem i oprószyć mąką. Napełnić ciastem do 1/2 wysokości  i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto prawie zupełnie wypełni  formę, wstawić je do piekarnika. Gdy podrośnie jeszcze, zwiększyć temperaturę do 180ºC.  Piec ok. 40 minut.