Mazurek makowy - sprawdzony prosty przepis

Mazurek makowy - sprawdzony przepis [WIDEO]
Autor: Shutterstock Mazurek makowy z polewą czekoladową będzie smaczną ozdoba świątecznego stołu. 
średni
40 min
4

Ciasto z makiem zwykle piecze się na Boże Narodzenie. Można również upiec makowy mazurek na Wielkanoc. Mazurek z makiem jest tak łatwy do przygotowania, że warto go spróbować. Mazurek makowy możemy zrobić w połowie z produktów gotowych, dostępnych w każdym sklepie spożywczym. Samemu trzeba upiec kruche ciasto na spód.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki krupczatki
  • łyżka cukru pudru
  • 20 dag masła lekko schłodzonego
  • 1 całe jajko, 1 żółtko
  • łyżka kwaśnej śmietany
  •  
  • Masa makowa:
  • mak z bakaliami w puszce
  • gotowa polewa czekoladowa
  • połówki orzechów włoskich do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę i masło posiekać nożem na okruchy. Dodać cukier puder, rozmącone jajka i śmietanę.
  • Szybko zagnieść ciasto. Jeśli masło rozpuści się pod wpływem ciepła dłoni, ciasto będzie twarde.
  • Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do mazurka.
  • Dookoła przykleić rozmąconym jajkiem wałeczek z ciasta, który lekko przyciskamy widelcem.
  • Podpiec na złoto w temperaturze 180ºC.
  • Masa makowa: na zimne ciasto nałożyć gotową masę makową, wyrównać.
  • Polać powierzchnię maku polewą czekoladową. Ułożyć połówki orzechów włoskich.