Mazurek makowy - prosty przepis na mazurek z masą makową
2022-04-13
średni
40 min
4
Ciasto z makiem zwykle piecze się na Boże Narodzenie. Można również upiec makowy mazurek na Wielkanoc. Mazurek z makiem jest tak łatwy do przygotowania, że warto go spróbować. Mazurek makowy możemy zrobić w połowie z produktów gotowych, dostępnych w każdym sklepie spożywczym. Samemu trzeba upiec kruche ciasto na spód.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 40 dag mąki krupczatki
- łyżka cukru pudru
- 20 dag masła lekko schłodzonego
- 1 całe jajko, 1 żółtko
- łyżka kwaśnej śmietany
- Masa makowa:
- mak z bakaliami w puszce
- gotowa polewa czekoladowa
- połówki orzechów włoskich do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę i masło posiekać nożem na okruchy. Dodać cukier puder, rozmącone jajka i śmietanę.
- Szybko zagnieść ciasto. Jeśli masło rozpuści się pod wpływem ciepła dłoni, ciasto będzie twarde.
- Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do mazurka.
- Dookoła przykleić rozmąconym jajkiem wałeczek z ciasta, który lekko przyciskamy widelcem.
- Podpiec na złoto w temperaturze 180ºC.
- Masa makowa: na zimne ciasto nałożyć gotową masę makową, wyrównać.
- Polać powierzchnię maku polewą czekoladową. Ułożyć połówki orzechów włoskich.
Beszamel: jak ozdobić mazurki wielkanocne?
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
- Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
- Mazurek czterowarstwowy
- Mazurek królewski
- Mazurek cytrynowy
- Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
- Mazurek wiśniowo-pistacjowy - nowy, nieznany przepis na niesamowicie pyszny mazurek!