Mazurek wiśniowo-pistacjowy - nowy, nieznany przepis na niesamowicie pyszny mazurek!

Mazurek wiśniowo-pistacjowy - nowy, nieznany przepis na niesamowicie pyszny mazurek!
Autor: Tomasz Stabińskl Ten mazurek może być absolutnym hitem tegorocznych świąt!
łatwy
30 min
12

Przepisem na mazurek wiśniowo-pistacjowy podzieliła się z nami szefowa atelier cukierniczego w Willi Brzegi. Mazurek ma przepiękny wiosenny wygląd, a do tego jest cudownie pyszny i niesłychanie łatwy do przygotowania. Wypróbujcie ten przepis, zobaczcie wideo i przekonajcie się jakie to proste i przede wszystkim cudownie pyszne!

Podpowiedzi - gdy nie macie gotowej pasty pistacjowej - może obrane niesolone pistacje uprażyć na patelni a następnie zblendować na gładką masę. Wypróbować można też kombinację z gotowym masłem pistacjowym ze słoika.

Samodzielnie przygotowaną konfiturę można zastąpić domową ze słoika lub sklepowym wyrobem. Warto ją przed rozsmarowaniem na spodzie podgrzać, doprawić (powinna być nieco kwaskowa, by stanowić kontrapunkt smakowy dla słodkiego ganaszu) - rozsmarowanie ciepłej konfitury jest łatwiejsze.

Zobacz wideo i galerię z mazurkami!

SKŁADNIKI

  • Ciasto kruche:
  • 40 dag mąki tortowej
  • 20 dag masła
  • 12 dag cukru
  • 2 jajka
  • Konfitura wiśniowa
  • 500 g wiśni
  • 100 g cukru
  • 4 g pektyny
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta kardamonu
  • Ganache pistacjowy:
  • 600 ml śmietanki 36%
  • 450 g białej czekolady
  • 180 g pasty pistacjowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wylepić nim 2 blaszki o średnicy 26 cm.
  • Schłodzić co najmniej godzinę w lodówce. Piec w temperaturze 180ºC do zrumienienia. Odstawić do wystygnięcia.
  • Wiśnie wsypać do garnka, dodać do nich połowę cukru i zacząć gotować. Gdy osiągną temperaturę ok. 40 stopni, dodać pozostały cukier wymieszany z pektyną. Gotować konfiturę mieszając, aż zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia.
  • Schłodzoną konfiturą posmarować kruche spody.
  • Przygotować ganasz pistacjowy - śmietankę zagotować, zalać nią pokruszoną białą czekoladę i zblendować na gładką masę. Dodać pastę pistacjową i starannie wymieszać - można blenderem na niskich obrotach.
  • Gotowy ganasz wylać na kruche spody z konfiturą. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Udekorować zgodnie z upodobaniami.
Beszamel: jak przygotować mazurki wielkanocne?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej