Babka muślinowa z rumowym lukrem - sprawdzony przepis na idealnie puszystą i delikatną babkę

Babka muślinowa jest niezwykle miękka, delikatna i puszysta. Ciasto dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej jest gładkie i jakby śliskie, po prostu rozpuszcza się w ustach. To znakomita propozycja na świąteczny, wiosenny stół. Już dziś wypróbuj przepis na muślinową babkę!
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru pudru
5 jajek
1/2 cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki rodzynek
szczypta soli
1 łyżka tłuszczu do wysmarowania blachy
1 łyżka bułki tartej
Lukier:
1,5 szklanki cukru
1/2 łyżeczki białego octu winnego
1 łyżka rumu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Cytrynę umyć, sparzyć i otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier puder.
Żółtka zmiksować z cukrem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Cały czas mieszając dodawać porcjami mąkę.
Gdy ciasto będzie jednolite dodać rodzynki, a następnie pianę z białek. Wymieszać delikatnie.
Formę do babek wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto do 2/3 wysokości formy, bo babka wyrośnie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. na 45 min. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Przygotować lukier: cukier rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, dodać ocet i zagotować pod przykryciem.
Garnek z syropem zdjąć z ognia, wstawić do naczynia z zimną wodą i jeszcze ciepły ucierać, aż zbieleje.
Na koniec wlać rum i dokładnie wymieszać. Zimne ciasto polać lukrem i odstawić do zastygnięcia.
Polecamy też: