Babka muślinowa z rumowym lukrem - sprawdzony przepis na idealnie puszystą i delikatną babkę

2021-02-24
Anna Szubińska
Babka muślinowa - sprawdzony przepis na idealni puszystą i delikatną babkę
Autor: Shutterstock Babka wielkanocna może być ozdobą świątecznego stołu.
łatwy
30 min
4

Babka muślinowa jest niezwykle miękka, delikatna i puszysta. Ciasto dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej jest gładkie i jakby śliskie, po prostu rozpuszcza się w ustach. To znakomita propozycja na świąteczny, wiosenny stół. Już dziś wypróbuj przepis na muślinową babkę!

Składniki

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1/4 szklanki cukru pudru

5 jajek

1/2 cytryny

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki rodzynek

szczypta soli

1 łyżka tłuszczu do wysmarowania blachy

1 łyżka bułki tartej

 

Lukier:

1,5 szklanki cukru

1/2 łyżeczki białego octu winnego

1 łyżka rumu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cytrynę umyć, sparzyć i otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier puder.

Żółtka zmiksować z cukrem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Cały czas mieszając dodawać porcjami mąkę.

Gdy ciasto będzie jednolite dodać rodzynki, a następnie pianę z białek. Wymieszać delikatnie.

Formę do babek wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto do 2/3 wysokości formy, bo babka wyrośnie.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. na 45 min. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

Przygotować lukier: cukier rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, dodać ocet i zagotować pod przykryciem.

Garnek z syropem zdjąć z ognia, wstawić do naczynia z zimną wodą i jeszcze ciepły ucierać, aż zbieleje.

Na koniec wlać rum i dokładnie wymieszać. Zimne ciasto polać lukrem i odstawić do zastygnięcia.

Polecamy też: