Babka z tartymi jabłkami: łatwy przepis na pyszny jabłecznik na szybko

Babka z tartymi jabłkami: łatwy przepis na pyszny jabłecznik na szybko

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wilgotna i puszysta babka z tartymi jabłkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jabłkowa babka jest pyszna, wilgotna w środku i puszysta. Oto łatwy przepis na pyszne ciasto z tartymi jabłkami, które rozjaśni chłodne wieczory. 

Składniki

  • 250 g pełnoziarnistej mąki

  • 250 g drobno startych jabłek

  • 100 g cukru trzcinowego

  • 2 jajka

  • 100 ml oleju

  • 100 ml mleka

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 cukier waniliowy

  • 2 łyżeczki (12 g) proszku do pieczenia

  • masło (margaryna) i mąka do przygotowania formy na babkę

  • cukier puder do oprószenia gotowego ciasta

Przygotowanie krok po kroku:

  • Formę do ciasta posmarować tłuszczem i posypać mąką. Rozgrzać piekarnik do 160°C.

  • Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o drobnych otworach.

  • Do jabłek dodać mąkę, cukier, jajka, olej, mleko, cynamon i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać szpatułką lub trzepaczką i wlać do przygotowanej formy.

  • Babkę z jabłkami piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 45-55 minut. 

Ocena: 2,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).