Obłędne ciasto twarogowe z jabłkami i śliwkami: każdy kęs to rozkosz dla podniebienia

Obłędne ciasto twarogowe z jabłkami i śliwkami: każdy kęs to rozkosz dla podniebienia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Subtelne w smaku puszyste i wilgotne ciasto twarogowe ze śliwkami i jabłkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jesienne ciasto przygotowane na bazie twarogu z dodatkiem śliwek i jabłek to rozkosz dla podniebienia. Ciasto twarogowe jest słodkie, puszyste, wilgotne i rozpieszcza wszystkie zmysły obłędnym smakiem. Idealne do popołudniowej herbaty. Polecam przepis i galerię zdjęć pod nim z instrukcją krok po kroku. 

Składniki

  • 100 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej i miękkiej konsystencji, 

  • 3 jajka rozmiar M

  • 250 g twarogu półtłustego

  • 6 kopiastych łyżek cukru

  • 230 g mąki (1,5 szklanki o pojemności 250 ml)

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 szczypta soli (1/4 łyżeczki)

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 2 kwaśne jabłka

  • 10-12 śliwek węgierek

  • 1 forma do pieczenia o rozmiarze 28 cm

  • tłuszcz do posmarowania formy

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka po wybiciu ze skorupek ucieramy z cukrem, solą i wanilią. Jajka ucieramy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania białej puszystej masy.

  • Do masy dodajemy pokrojona na kawałeczki masło oraz roztarty widelcem twaróg. Miksujemy na jednorodną masę.

  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania miękkiego, lepkiego ciasta.

  • Ciasto wykładamy na formę posmarowaną tłuszczem. Wyrównujemy powierzchnię ciasta.

  • Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę lub na kawałki. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki.

  • Pokrojone owoce układamy na powierzchni ciasta lekko je dociskając.

  • Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 40 minut.

  • Gdy ciasto się upiecze, wyłączamy grzanie piekarnika i pozostawiamy ciasto w zamkniętym piekarniku na 10 minut.

  • Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Ocena: 2,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).