Ciasto twarogowe z jabłkami - pyszne i niedrogie

Ciasto twarogowe z jabłkami - pyszne i niedrogie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto twarogowe z jabłkami najlepiej smakuje jeśli przygotujemy je z jabłek z przydomowej jabłoni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

To ciasto smakuje znakomicie. Jest łatwe w przygotowaniu i niedrogie. Najlepiej wykorzystać do niego jabłka z własnej jabłonki, ale te sklepowe też się nadają. Do przygotowania ciasta twarogowego z jabłkami najlepiej wybrać niewielkie owoce.

Składniki

  • 2 szklanki mąki

  • 2 lyżeczki proszku do pieczenia

  • 5 łyżek cukru

  • 250 g twarogu

  • 4 jajka

  • 125 ml mleka

  • 9 łyżek oleju

  • 2 opakowania cukru wanilinowego

  • 8 niedużych jabłek

  • 250 g kwaśnej śmietany

  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i rozgnieciony twaróg, 1 jajko, mleko, olej i 1 opakowanie cukru waniliowego. Zagnieć gładkie ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.

  • Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Wierzch każde połówki natnij w paski. Jabłka skrop sokiem z cytryny i ułóż na cieście.

  • Pozostałe 3 jajka zmiksuj ze śmietaną i cukrem waniliowym. Sosem zalej jabłka. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok 60 min.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5