Karmelowy placek ze śliwkami do góry nogami: genialne ciasto z owocami na ciepło

Karmelowy placek ze śliwkami do góry nogami: genialne ciasto z owocami na ciepło

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wierzch ciasta pokrywają śliwki skąpane w karmelu - pyszności!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Śliwkowe ciasto do góry nogami podaje się jeszcze ciepłe. To genialny placek z owocami pokrytymi karmelem. Twoja rodzina pokocha go od pierwszego kęsa. Można go podać z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi. Ale ja lubię po prostu duży kawał ciepłego ciasta i filiżankę dobrej kawy. Polecam! 

Składniki

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 3 łyżki masła lub margaryny

  • 1/4 szklanki brązowego cukru

  • 1/3 szklanki margaryny

  • 1 szklanka cukru białego

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 3/4 szklanki mleka

  • 12-14 granatowych śliwek, np. węgierki

  • oraz okrągła forma o średnicy 22-24 cm

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 175C.

  • Na dnie formy do pieczenia połącz 3 łyżki margaryny z brązowym cukrem. Umieścić formę w nagrzanym piekarniku, aż margaryna się rozpuści i zacznie bulgotać. W ten sposób powstanie karmel. Odstaw na bok.

  • W dużej misce utrzyj razem 1/3 szklanki margaryny i 1 szklankę białego cukru na puszystą masę.

  • Dodaj rozmącone jajko, a następnie dodaj wanilię.

  • Ubijaj dodając mąkę na przemian z mlekiem, mieszaj aż do połączenia w jednolite ciasto.

  • Na dnie przygotowanej formy ułóż koliście połówki śliwek przecięciem do dołu.

  • Ostrożnie wlej ciasto, tak aby całkowicie przykryło owoce.

  • Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta.

  • Pozostaw do ostygnięcia na około 15 minut przed podaniem. Podawaj póki ciepłe.

Jeśli lubisz placki ze śliwkami to zakochasz się w tych ciastach:

Cudowne ciasto czekoladowe ze śliwkami: proste i pyszne!

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami: łatwy przepis na pyszne ciasto

Wiejski placek ze śliwkami: przepis na francuskie ciasto galette

Zobacz także jak zrobić nocne ciasto drożdżowe bez zagniatania z owocami oraz placek twarogowy ze śliwkami i jabłkami:

Ocena: 2,9
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).