Sypane ciasto ze śliwkami - najprostszy przepis na ciasto śliwkowe

2020-08-23
Sypane ciasto ze śliwkami - najprostszy przepis na ciasto śliwkowe
Autor: Shutterstock Sypane ciasto ze śliwkami przygotujesz w 15 minut, upieczesz w godzinę - a dostarczy ci radości na całe popołudnie
łatwy
25 min
4

Sypane ciasto ze śliwkami uda się każdemu - tak proste jest  jego przygotowanie. Doskonale smakuje jeszcze ciepłe, podane z gałką lodów. Idealne ciasto na letnie i wczesnojesienne popołudnie, a zrobisz je maksymalnie w pół godziny.

SKŁADNIKI

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 szklanki kaszki manny
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek np. węgierek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 230 g zamrożonego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, kaszkę, oba rodzaje cukru i proszek przesiać do miski. Następnie podzielić na trzy części.
  • Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki, oprószyć cynamonem.
  • Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na dno formy wsypać jedną część wymieszanych suchych składników i wyłożyć połowę śliwek.
  • Śliwki zasypać drugą częścią sypkich składników, na tę warstwę wyłożyć pozostałe śliwki i ponownie posypać je sypkimi składnikami.
  • Na wierzch zetrzeć zamrożone masło.
  • Piec w temperaturze 180 C przez około 1 godzinę, aż do zarumienienia. Zostawić do wystudzenia. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Jak zmyć z rąk plamy z owoców?