Ciasto z jabłkami i rodzynkami: przepyszna szarlotka sycylijska

Ciasto z jabłkami i rodzynkami: przepyszna szarlotka sycylijska

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Obłędnie pyszne ciasto z jabłkami i rodzynkami oprószone cukrem pudrem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Szarlotka na Sycylii to obłędnie pyszne ciasto gęsto nadziane jabłkami rozpływającymi się w ustach i kontrapunktami rodzynek. Przed podaniem wystarczy je oprószyć cukrem pudrem, a nie będą mogli się oprzeć temu nieziemskiemu ciastu z owocami!

Składniki

  • 15 g masła do posmarowania formy o średnicy około 24 cm

  • 4 jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę

  • 1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok

  • 3 duże jajka

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 250 g cukru pudru

  • 120 g stopionego masła 

  • 150 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 ml (3 1/2 uncji) mleka pełnotłustego

  • 100 g ( 3 1/2 uncji ) rodzynek

  • 2 łyżki cukru pudru wymieszane z 1 łyżeczką cynamonu

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1 łyżka cukru pudru do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie "grzanie - dół"

  • Posmaruj masłem okrągłą formę do ciasta o średnicy 24 cm. Na przykład tortownicę. 

  • Jabłka obierz, wydrąż i pokrój w kostkę. Wymieszaj kawałki jabłka ze skórką i sokiem z cytryny. 

  • Ubij jajka, wanilię i cukier razem przez 2-3 minuty, aż masa będzie kremowa i puszysta. 

  • Dodaj stopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, sól i mleko (ciasto będzie dość rzadkie).

  • Wylej jedną trzecią ciasta na dno formy.

  • Na wierzchu połóż 1/3 porcji jabłek i rodzynek

  • Ponownie wylej 1/3 ciasta i ułóż jabłka i rodzynki. Powtórz. Ostatnią warstwą powinny być jabłka i rodzynki. 

  • Wierzch ciasta posyp cukrem z cynamonem

  • Piecz 45 minut. Po upieczeniu pozostaw na 20 minut w formie do ostygnięcia.

  • Wyjmij ciasto z formy i posyp cukrem pudrem.

JAKICH JABŁEK UŻYĆ DO SZARLOTKI?

Do tego przepisu potrzebne są jabłka golden delicious, gala, granny smith, ligol czy boskop świetnie smakują w tym cieście. A nawet papierówka! Jakość jabłek jest naprawdę ważna, ponieważ ciasto jest tak proste, a głównym smakiem są jabłka. Jeśli używasz naprawdę kwaśnego jabłka jak antonówka,  podaj ciasto z bitą śmietaną, aby zwiększyć jego słodycz. 

Ocena: 2,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).