Niemiecki jabłecznik pychota: przepis na idealne ciasto z jabłkami

Niemiecki jabłecznik pychota: przepis na idealne ciasto z jabłkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny jabłecznik według przepisu kuchni niemieckiej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Niemiecki jabłecznik to jedno z najłatwiejszych i najpyszniejszych ciast z jabłkami. Z przygotowaniem tej pysznej szarlotki poradzą sobie nawet początkujący. Najlepiej smakuje podane z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi. Próbujcie, smakujcie, polecam!

Składniki

  • 4 małe jabłka

  • 1/2 filiżanki masła o temperaturze pokojowej

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu waniliowego

  • 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny

  • 3 jajka L

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 2 łyżki mleka

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wnętrze tortownicy o średnicy 22-26 cm posmaruj masłem lub użyj papieru do pieczenia.

  • Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, następnie każdą ćwiartkę pokrój wzdłuż na ósemki.

  • Za pomocą miksera ubij masło do uzyskania kremowej konsystencji, zajmie około 1 minuty. Dodaj cukier i ucieraj do uzyskania lekkiej i puszystej masy, przez około 2 minuty.

  • Dodawaj po 1 jajku i ubijaj masę po każdym przez 30 sekund.

  • Dodaj cukier waniliowy (lub ekstrakt), sól i sok z cytryny. Zmiksuj na jednolitą masę.

  • Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Za pomocą robota pracującego na niskich obrotach wmieszaj do ciasta połowę mąki, następnie dodaj 1 łyżkę mleka, pozostałą mąkę i resztę mleka. Mieszaj do połączenia, ale nie przesadzaj!

  • Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy i wygładź wierzch szpatułką. Cząstki jabłek ułóż pionowo jedno blisko drugiego. Tak jak na zdjęciu powyżej.

  • Piecz na drugiej półce od dołu przez 45 minut, aż lekko się zrumieni, a szpikulec wbity w ciasto wyjdzie czysty.

  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia.

  • Schłodzone ciasto posyp cukrem pudrem i podawaj ze słodzoną bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi.

JAKICH JABŁEK UŻYĆ DO SZARLOTKI?

Do tego przepisu potrzebne są małe jabłka, aby podczas pieczenia były miękkie i zmieściły się bardziej na patelni. Zawsze używam tego, co mam pod ręką. Jabłka golden delicious, gala, granny smith, ligol czy boskop świetnie smakują w tym cieście. A nawet papierówka! Jakość jabłek jest naprawdę ważna, ponieważ ciasto jest tak proste, a głównym smakiem są jabłka. Jeśli używasz naprawdę kwaśnego jabłka jak antonówka,  podaj ciasto z bitą śmietaną, aby zwiększyć jego słodycz. 

WSKAZÓWKI I PORADY DOTYCZĄCE PIECZENIA NIEMIECKIEJ SZARLOTKI

  • Pokrojenie jabłek na niewielkie cząstki, przyspiesza ich pieczenie. Najlepiej jest użyć do tego małego noża.

  • Chcesz zmieścić jak najwięcej jabłek na cieście, powinny być ułożone dość ciasno. Ten rodzaj ciasta wyrośnie i upiecze się wokół jabłek.

  • To ciasto świetnie smakuje na ciepło, ale moim zdaniem następnego dnia smakuje jeszcze lepiej.

  • Wierzch ciasta, a szczególnie jabłka, można po wyjęciu z piekarnika posmarować gorącym dżemem morelowym zamiast posypywać cukrem pudrem. To dodaje ładny połysk!

  • Do tego przepisu najlepiej wykorzystać mąkę tortową. 

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).