Oponki serowe: rewelacyjny przepis na pączki serowe z dziurką
Puszysta babka bez jajek, bez mleka, bez masła: łatwy przepis na ciasto w 15 minut

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Nie możesz jeść jajek i mleka? Ta babeczka jest dla ciebie
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Ludzka kreatywność nie ma ograniczeń. Potrzebujesz ciasta bez jajek, bez mleka, bez masła? Oto łatwy przepis na szalone ciasto, które możesz zrobić i upiec w tym samym naczyniu lub szybko przelać go do formy i upiec. To ciasto przygotujesz w mniej niż 15 minut plus około 30 minut w piekarniku. Wypróbuj i ciesz się smakiem sodowego biszkoptu.
Składniki
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka białego octu
5 łyżek oleju roślinnego
1 szklanka wody
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
forma o wymiarach 20x20 cm lub okrągła forma do babki o średnicy około 24 cm
Przygotowanie krok po kroku:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i sól w wysmarowanym masłem naczyniu o wymiarach 20x20 cm. Możesz ciasto po prostu wymieszać w misce i szybko przełożyć do posmarowanej masłem formy na babkę.
Wykonaj 3 wgłębienia w suchych składnikach - dwa małe i jeden duży. Wlej ocet i wanilię do każdego z dwóch mniejszych zagłębień, a olej roślinny do dużego.
Polej całość wodą i mieszaj widelcem, aż uzyskasz jednolite ciasto.
Piecz na środkowym ruszcie piekarnika w 180°C przez 35 minut.
Pozwól ciastu przestygnąć, a potem oprósz go cukrem pudrem lub polukruj.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska