Puszysta babka bez jajek, bez mleka, bez masła: łatwy przepis na ciasto w 15 minut

Puszysta babka bez jajek, bez mleka, bez masła: łatwy przepis na ciasto w 15 minut

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nie możesz jeść jajek i mleka? Ta babeczka jest dla ciebie 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ludzka kreatywność nie ma ograniczeń. Potrzebujesz ciasta bez jajek, bez mleka, bez masła? Oto łatwy przepis na szalone ciasto, które możesz zrobić i upiec w tym samym naczyniu lub szybko przelać go do formy i upiec. To ciasto przygotujesz w mniej niż 15 minut plus około 30 minut w piekarniku. Wypróbuj i ciesz się smakiem sodowego biszkoptu. 

Składniki

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka białego octu

  • 5 łyżek oleju roślinnego

  • 1 szklanka wody

  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • forma o wymiarach 20x20 cm lub okrągła forma do babki o średnicy około 24 cm

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i sól w wysmarowanym masłem naczyniu o wymiarach 20x20 cm. Możesz ciasto po prostu wymieszać w misce i szybko przełożyć do posmarowanej masłem formy na babkę. 

  • Wykonaj 3 wgłębienia w suchych składnikach - dwa małe i jeden duży. Wlej ocet i wanilię do każdego z dwóch mniejszych zagłębień, a olej roślinny do dużego.

  • Polej całość wodą i mieszaj widelcem, aż uzyskasz jednolite ciasto. 

  • Piecz na środkowym ruszcie piekarnika w 180°C przez 35 minut.

  • Pozwól ciastu przestygnąć, a potem oprósz go cukrem pudrem lub polukruj. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,2