Babka drożdżowa wg przepisu Magdy Gessler [WIDEO]

Babka drożdżowa wg przepisu Magdy Gessler [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pulchna babka drożdżowa to klasyka wielkanocnych  ciast

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Klasyczna drożdżowa babka wg przepisu Magdy Gessler może zagościć również na Twoim świątecznym stole. I nie trzeba wydawać na nią kroci, kupując ciasto u słynnej restauratorki, można ją zrobić samodzielnie. Podpowiadamy, jak zrobić wielkanocną babkę drożdżową, idealnie wyrośniętą i puchatą, której nie powstydziłaby się Nawet Magda Gessler.

Składniki

  • 500 ml mleka

  • 40 g drożdży

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 2 żółtka

  • 100 g cukru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 1 cytryna

  • 100 g masła

  • 0,5 szklanki bakalii

  • cukier puder do oprószenia

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko podgrzej. Wymieszaj z pokruszonymi drożdżami i 1/3 szklanki mąki. Odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.

  • Jajka i żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli na puszystą masę.

  • Cytrynę (najlepiej żeby była z upraw ekologicznych) umyj i sparz, otrzyj z niej skórkę (tylko żółtą część) i dodaj do jajek. Dołóż rozczyn i wsyp resztę mąki. Wyrób jednolite ciasto.

  • W rondlu rozpuść masło, przestudź i dodaj do ciasta. Dorzuć bakalie. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Wtedy jest gotowe.

  • Wysmaruj masłem formę. Przełóż do niej ciasto i odstaw w ciepłe miejsce, aby urosło - powinno podwoić swoją objętość.

  • Nastaw piekarnik na 180 st.C. Piecz ok. 40 minut. Wystudzoną babkę oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem.

Babka drożdżowa puszysta i lekka

Wiele osób nie zabiera się nawet za pieczenie baby drożdżowej, uważając, ze to wyższa szkoła jazdy i bardzo trudno upiec taką, żeby była puszysta, miękka i superpyszna. Tymczasem nie jest to aż tak, trudne , jakby się mogło wydawać. Wystarczy spróbować i trzymać się kilku reguł i dać ciastu nieco czasu na wyrośnięcie, a pyszna puchata baba będzie się pysznić na wielkanocnym stole. W wideo podpowiadamy jak upiec idealne ciasto drożdżowe!

Ocena: 2,4