Tarta z czerwonymi i czarnymi porzeczkami: dobry przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Tarta z porzeczkami, czyli kruche ciasto i nadzienie z soczystych, aromatycznych owoców – czy może być lepsze połączenie? Warto jednak pamiętać, że aby tarta się udała, trzeba przed włożeniem nadzienia porzeczkowego zapiec spód ciasta. Podajemy sprawdzony przepis na tartę z porzeczkami.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Polecamy również:
Dżem czereśniowy z sokiem z czerwonej porzeczki
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka (Mrożenie białek - jak zamrozić białka jaj?)
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- NADZIENIE:
- 1/2 kg porzeczek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy do tego pokrojone w kostkę, dobrze schłodzone masło, żółtko, jajko i mieszamy drewnianą łyżką lub za pomocą miksera.
- Następnie szybko wyrabiamy rękami (ciasto nie powinno stać się ciepłe, bo będzie maziste, dlatego nie wyrabiamy długo, tylko do momentu, aż składniki się połączą).
- Z ciasta formujemy kule, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 1/2 godziny.
- Myjemy porzeczki, pozbawiamy je szypułek i osączamy. Czekamy, aż puszczą sok, ponownie osączamy, a następnie posypujemy przesianą przez sito mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim formę na tartę, a następnie wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC.
- Na podpieczone ciasto wykładamy porzeczki.
- Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.
- Tarta najlepsza jest lekko ciepła, np. z lodami lub bitą śmietaną.