Tarta z czerwonymi i czarnymi porzeczkami: dobry przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Tarta z porzeczkami, czyli kruche ciasto i nadzienie z soczystych, aromatycznych owoców – czy może być lepsze połączenie? Warto jednak pamiętać, że aby tarta się udała, trzeba przed włożeniem nadzienia porzeczkowego zapiec spód ciasta. Podajemy sprawdzony przepis na tartę z porzeczkami.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Polecamy również:
Dżem czereśniowy z sokiem z czerwonej porzeczki
SKŁADNIKI
- CIASTO:
 - 250 g mąki
 - 150 g masła
 - 1 jajko
 - 2 żółtka (Mrożenie białek - jak zamrozić białka jaj?)
 - 3/4 szklanki cukru
 - szczypta soli
 - NADZIENIE:
 - 1/2 kg porzeczek
 - 1/2 szklanki cukru
 - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy do tego pokrojone w kostkę, dobrze schłodzone masło, żółtko, jajko i mieszamy drewnianą łyżką lub za pomocą miksera.
 - Następnie szybko wyrabiamy rękami (ciasto nie powinno stać się ciepłe, bo będzie maziste, dlatego nie wyrabiamy długo, tylko do momentu, aż składniki się połączą).
 - Z ciasta formujemy kule, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 1/2 godziny.
 - Myjemy porzeczki, pozbawiamy je szypułek i osączamy. Czekamy, aż puszczą sok, ponownie osączamy, a następnie posypujemy przesianą przez sito mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
 - Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim formę na tartę, a następnie wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC.
 - Na podpieczone ciasto wykładamy porzeczki.
 - Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.
 - Tarta najlepsza jest lekko ciepła, np. z lodami lub bitą śmietaną.