Tarta z czerwonymi i czarnymi porzeczkami: dobry przepis

2019-07-08
tarta-z-wisniami-jak-zrobic.jpg
Autor: pixabay.com Tarta z czerwonymi i czarnymi porzeczkami.
łatwy
30 min
4

Tarta z porzeczkami, czyli kruche ciasto i nadzienie z soczystych, aromatycznych owoców – czy może być lepsze połączenie? Warto jednak pamiętać, że aby tarta się udała, trzeba przed włożeniem nadzienia porzeczkowego zapiec spód ciasta. Podajemy sprawdzony przepis na tartę z porzeczkami.

Składniki

CIASTO:

250 g mąki

150 g masła

1 jajko

2 żółtka (Mrożenie białek - jak zamrozić białka jaj?)

3/4 szklanki cukru

szczypta soli

 

NADZIENIE:

1/2 kg porzeczek

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy do tego pokrojone w kostkę, dobrze schłodzone masło, żółtko, jajko i mieszamy drewnianą łyżką lub za pomocą miksera.

Następnie szybko wyrabiamy rękami (ciasto nie powinno stać się ciepłe, bo będzie maziste, dlatego nie wyrabiamy długo, tylko do momentu, aż składniki się połączą).

Z ciasta formujemy kule, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 1/2 godziny. 

Myjemy porzeczki, pozbawiamy je szypułek i osączamy.  Czekamy, aż puszczą sok, ponownie osączamy, a  następnie posypujemy przesianą przez sito mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. 

Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim formę na tartę, a następnie wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC.

Na podpieczone ciasto wykładamy porzeczki.

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.

Tarta najlepsza jest lekko ciepła, np. z lodami lub bitą śmietaną.