Słodka PRZEKĄSKA NA SYLWESTRA. Jak zrobić pyszną wuzetkę z dżemem?
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Wuzetka - to ciasto z kremem nie ma sobie równych! A gdy dodasz do niego świeże owoce np. czarne porzeczki, czekoladę i bitą śmietanę, niebiański smak gwarantowany. Podajemy przepis na tradycyjną i łatwą w przygotowaniu wuzetkę. Świeże owoce możesz zastąpić dżemem.
Polecamy również inne przepisy na sylwestrowe słodkości: Ciastka piwoszki, Puddingi orzechowo-figowe oraz Fondue czekoladowe
Sprawdź także>>> Menu na sylwestra: szybkie finger food czy wyszukane dania na ciepło
SKŁADNIKI
- Składniki na ciasto:
- 10 dag masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 całe jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 duże łyżki dżemu (najlepiej z czarnych porzeczek)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- tłuszcz i bułka tarta do formy.
- Składniki na krem:
- 20 dag masła
- opakowanie serka wanilinowego
- 8 łyżek cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 20 dag owoców np. czarnych porzeczek
- Do dekoracji:
- czekoladowa polewa
- bita śmietana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce (mogą być z mrożonki) np. porzeczki dobrze opłucz, oczyść z szypułek, osusz.
- Kwadratową foremkę do ciasta wysmaruj tłuszczem, posyp tartą bułką.
- W misce połącz na gładką masę: masło (lub margarynę), cukier puder, dżem, kakao i jajka. Dodaj mleko oraz sodę oczyszczoną. Starannie wyrób ciasto drewnianą łyżką, by składniki się połączyły.
- Przełóż ciasto do przygotowanej wcześniej formy. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz w temperaturze 180 stopni C przez około godzinę.
- Upieczone, wystudzone ciasto przekrój ostrym nożem (lub nitką) na dwa płaskie placki.
- Przygotuj krem. Masło zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodawaj serek. Gdy masa będzie puszysta, dorzuć owoce np. czarne porzeczki.
- Wyłóż krem na jeden placek. Wygładź na wierzchu. Przykryj drugim plackiem. Polej czekoladową polewą.
- Schłodź ciasto w lodówce. Przed podaniem pokrój na kwadraty, udekoruj bitą śmietaną.