Słodka PRZEKĄSKA NA SYLWESTRA. Jak zrobić pyszną wuzetkę z dżemem?

wuzetka ciastko
Autor: Shutterstock Wuzetka - to ciastko pasuje na każdą okazję i smakuje każdemu
łatwy
90 min
4

Wuzetka - to ciasto z kremem nie ma sobie równych! A gdy dodasz do niego świeże owoce np. czarne porzeczki, czekoladę i bitą śmietanę, niebiański smak gwarantowany. Podajemy przepis na tradycyjną i łatwą w przygotowaniu wuzetkę. Świeże owoce możesz zastąpić dżemem.

Polecamy również inne przepisy na sylwestrowe słodkości: Ciastka piwoszki, Puddingi orzechowo-figowe oraz Fondue czekoladowe

Sprawdź także>>> Menu na sylwestra: szybkie finger food czy wyszukane dania na ciepło

SKŁADNIKI

  • Składniki na ciasto:
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 całe jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże łyżki dżemu (najlepiej z czarnych porzeczek)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • tłuszcz i bułka tarta do formy.
  • Składniki na krem:
  • 20 dag masła
  • opakowanie serka wanilinowego
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 20 dag owoców np. czarnych porzeczek
  • Do dekoracji:
  • czekoladowa polewa
  • bita śmietana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce (mogą być z mrożonki) np. porzeczki dobrze opłucz, oczyść z szypułek, osusz.
  • Kwadratową foremkę do ciasta wysmaruj tłuszczem, posyp tartą bułką.
  • W misce połącz na gładką masę: masło (lub margarynę), cukier puder, dżem, kakao i jajka. Dodaj mleko oraz sodę oczyszczoną. Starannie wyrób ciasto drewnianą łyżką, by składniki się połączyły.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej wcześniej formy. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz w temperaturze 180 stopni C przez około godzinę.
  • Upieczone, wystudzone ciasto przekrój ostrym nożem (lub nitką) na dwa płaskie placki.
  • Przygotuj krem. Masło zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodawaj serek. Gdy masa będzie puszysta, dorzuć owoce np. czarne porzeczki.
  • Wyłóż krem na jeden placek. Wygładź na wierzchu. Przykryj drugim plackiem. Polej czekoladową polewą.
  • Schłodź ciasto w lodówce. Przed podaniem pokrój na kwadraty, udekoruj bitą śmietaną.