Ciastka piwoszki: przepis na sylwestrową przekąskę o smaku piwa

Ciastka piwoszki: przepis na sylwestrową przekąskę o smaku piwa

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ciastka piwoszki - do przygotowania tych smakołyków potrzeba tylko kilku produktów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciastka piwoszki - ciastka o smaku piwa mogą zrobić prawdziwą furorę na przyjęciu sylwestrowym lub innej imprezie karnawałowej. Smakołyki z procentami posmakują każdemu uczestnikowi domowej imprezy. A organizatorowi przyjęcia przygotowanie ciasteczek piwoszków zajmie raptem kwadrans.

 

 

Składniki

  • dwie szklanki mąki pszennej
  • łyżka cukru
  • kostka zmrożonego masła
  • 1/5 szklanki piwa
  • marmolada, powidła lub krem czekoladowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać i wsypać do miski.

  • Dodać masło starte na grubych oczkach tarki, cukier, a na koniec wlać piwo.

  • Wszystko szybko zagnieść i uformować kulę.

  • Stolnicę obsypać mąką i rozwałkować ciasto. Wykrawać z niego kwadraty.

  • Na środek każdej porcji położyć łyżeczką powiła lub krem czekoladowy.

  • Zawinąć dwa kanty, by z ciasta nie wypadło nadzienie.

  • Ciasteczka ułożyć na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 180 st. C przez 10-15 minut.

  • Ciasteczka można serwować w rozmaitych kształtach i niekoniecznie z nadzieniem. Można po prostu pociąć ciasto na dowolne kształty i posypać cukrem czy cynamonem.