Obłędne ciasto twarogowe z jabłkami i śliwkami: każdy kęs to rozkosz dla podniebienia

Obłędne ciasto twarogowe ze śliwkami i jabłkami: każdy kęs to rozkosz dla podniebienia
Autor: Shutterstock Subtelne w smaku puszyste i wilgotne ciasto twarogowe ze śliwkami i jabłkami
łatwy
30 min
4

Ciasto przygotowane na bazie twarogu z dodatkiem jabłek i śliwek to rozkosz dla podniebienia. Ciasto twarogowe jest słodkie, puszyste, wilgotne i rozpieszcza wszystkie zmysły obłędnym smakiem. Idealne do popołudniowej herbaty. Polecam przepis i galerię zdjęć pod nim z instrukcją krok po kroku. 

SKŁADNIKI

  • 100 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej i miękkiej konsystencji, 
  • 3 jajka rozmiar M
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 6 kopiastych łyżek cukru
  • 230 g mąki (1,5 szklanki o pojemności 250 ml)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli (1/4 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 kwaśne jabłka
  • 10-12 śliwek węgierek
  • 1 forma do pieczenia o rozmiarze 28 cm
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka po wybiciu ze skorupek ucieramy z cukrem, solą i wanilią. Jajka ucieramy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania białej puszystej masy.
  • Do masy dodajemy pokrojona na kawałeczki masło oraz roztarty widelcem twaróg. Miksujemy na jednorodną masę.
  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania miękkiego, lepkiego ciasta.
  • Ciasto wykładamy na formę posmarowaną tłuszczem. Wyrównujemy powierzchnię ciasta.
  • Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę lub na kawałki. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki.
  • Pokrojone owoce układamy na powierzchni ciasta lekko je dociskając.
  • Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 40 minut.
  • Gdy ciasto się upiecze, wyłączamy grzanie piekarnika i pozostawiamy ciasto w zamkniętym piekarniku na 10 minut.
  • Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?

Polecam kilka super przepisów na placek ze śliwkami:

Sypane ciasto ze śliwkami

Kruchy placek ze śliwkami

Karmelowy placek ze śliwkami do góry nogami

Wiejski placek ze śliwkami: przepis na francuskie ciasto galette

Placek drożdżowy ze śliwkami: najłatwiejszy przepis 

Koniecznie wypróbujcie dobre przepisy na ciasta z jabłkami:

Ciasto twarogowe z jabłkami - pyszne i niedrogie

Fantastyczne ciasto owsiane z jabłkami: pyszny deser w 30 minut!

Miodownik z jabłkami - sprawdzony przepis na pyszne ciasto na miodzie

Ciasto z połówkami jabłek - łatwy przepis na jabłka pieczone w cieście

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej