Do ciasta z jabłkami zawsze dodaję 1 łyżeczkę. Nie zostaje po nim nawet okruszek
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z jabłek i cynamonu? Odpowiedź na to pytanie kryje się w tym przepisie. Pyszne domowe ciasto z jabłkami i cynamonem zachwyci nie tylko wybornym smakiem i obłędnym aromatem. Jego przygotowanie jest proste i szybkie. Zajmuje nie więcej niż kwadrans, a resztę pracy wykonuje piekarnik. Poznajcie przepis na dobre domowe ciasto z jabłkami i cynamonem.
Jak zrobić ciasto z jabłkami i cynamonem?
Przepis na wyjątkowo dobre i niezwykle aromatyczne ciasto pełne jabłek i doprawione mielonym cynamonem nie jest skomplikowany. Receptura składa się z kilku bardzo prostych kroków. Do przygotowania ciasta przyda się mikser, który połączy większość składników w jednolite ciasto. Dodatkową zaletą tego wybornego ciasta z dodatkiem soczystych jabłek i cynamonu jest to, że lista składników jest krótka, a wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok.
Jak więc upiec rozpływające się w ustach ciasto z jabłkami i aromatycznym cynamonem? Z tym przepisem jest to łatwe i nie wymaga doświadczenia.
- 1. krok – pokrojenie jabłek
- 2. krok – wymieszanie mąki z sodą i proszkiem do pieczenia
- 3. krok – ubicie masła z cukrem, jajkami, suchymi składnikami i mlekiem
- 4. krok – przygotowanie cukru cynamonowego
- 5. krok – wyłożenie ciasta w formie i przełożenie go jabłkami z cukrem cynamonowym
- 6. krok – upieczenia ciasta z jabłkami i cynamonem w piekarniku
Ile dać cynamonu do jabłecznika?
W tym prostym przepisie na dobre domowe ciasto z jabłkami ważną funkcję pełni mielony cynamon. Ta aromatyczna przyprawa, która pochodzi z Azji Południowej, idealnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Doskonale łączy się z jabłkami. W tym przepisie nadaje słodkiemu wypiekowi nie tylko obłędnego aromatu, ale i korzennego smaku. Wystarczy 1 łyżeczka mielonego cynamonu, aby ciasto z jabłkami smakowało znakomicie i miało nęcący kubki smakowe zapach.
Czym polać ciasto z jabłkami?
Dobre domowe ciasto z dodatkiem słodkich jabłek i mielonego cynamonu to dobry pomysł na deser po rodzinnym obiedzie. Pysznie smakuje samo, ale można je dodatkowo udekorować. Dzięki temu stanie się efektowne i smaczniejsze.
Wierzch ciasta z jabłkami i aromatycznym cynamonem można oprószyć cukrem pudrem. Sprawdzi się też cytrynowy lukier i klasyczna polewa czekoladowa. Kawałki ciasta jabłkowego można podać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 2 jabłka
- 120 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane jabłka pokroić w drobna kostkę.
- Cukier trzcinowy wymieszać z cynamonem.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia.
- Stopniowo wysypywać suche składniki i miksować, aż połączą się w jednolitą masę.
- Wlać mleko i wymieszać.
- Połowę ciasta przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę jabłek i posypać połową cukru cynamonowego. Wyłożyć pozostałe ciasto i wyrównać wierzch. Wyłożyć pozostałe jabłka i posypać cukrem cynamonowym.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 55 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem pokroić na porcje. Podawać na deser oprószone cukrem pudrem lub udekorowane lukrem.