Do ciasta z jabłkami zawsze dodaję 1 łyżeczkę. Nie zostaje po nim nawet okruszek

ciasto z jabłkami i cynamonem
Autor: Shutterstock Ciasto z jabłkami podkręć tą przyprawą. Jest tak dobre, że znika w kilka minut.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z jabłek i cynamonu? Odpowiedź na to pytanie kryje się w tym przepisie. Pyszne domowe ciasto z jabłkami i cynamonem zachwyci nie tylko wybornym smakiem i obłędnym aromatem. Jego przygotowanie jest proste i szybkie. Zajmuje nie więcej niż kwadrans, a resztę pracy wykonuje piekarnik. Poznajcie przepis na dobre domowe ciasto z jabłkami i cynamonem.

Jak zrobić ciasto z jabłkami i cynamonem?

Przepis na wyjątkowo dobre i niezwykle aromatyczne ciasto pełne jabłek i doprawione mielonym cynamonem nie jest skomplikowany. Receptura składa się z kilku bardzo prostych kroków. Do przygotowania ciasta przyda się mikser, który połączy większość składników w jednolite ciasto. Dodatkową zaletą tego wybornego ciasta z dodatkiem soczystych jabłek i cynamonu jest to, że lista składników jest krótka, a wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok.

Jak więc upiec rozpływające się w ustach ciasto z jabłkami i aromatycznym cynamonem? Z tym przepisem jest to łatwe i nie wymaga doświadczenia.

  • 1. krok – pokrojenie jabłek
  • 2. krok – wymieszanie mąki z sodą i proszkiem do pieczenia
  • 3. krok – ubicie masła z cukrem, jajkami, suchymi składnikami i mlekiem
  • 4. krok – przygotowanie cukru cynamonowego
  • 5. krok – wyłożenie ciasta w formie i przełożenie go jabłkami z cukrem cynamonowym
  • 6. krok – upieczenia ciasta z jabłkami i cynamonem w piekarniku

Ile dać cynamonu do jabłecznika?

W tym prostym przepisie na dobre domowe ciasto z jabłkami ważną funkcję pełni mielony cynamon. Ta aromatyczna przyprawa, która pochodzi z Azji Południowej, idealnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Doskonale łączy się z jabłkami. W tym przepisie nadaje słodkiemu wypiekowi nie tylko obłędnego aromatu, ale i korzennego smaku. Wystarczy 1 łyżeczka mielonego cynamonu, aby ciasto z jabłkami smakowało znakomicie i miało nęcący kubki smakowe zapach.

Czym polać ciasto z jabłkami?

Dobre domowe ciasto z dodatkiem słodkich jabłek i mielonego cynamonu to dobry pomysł na deser po rodzinnym obiedzie. Pysznie smakuje samo, ale można je dodatkowo udekorować. Dzięki temu stanie się efektowne i smaczniejsze.

Wierzch ciasta z jabłkami i aromatycznym cynamonem można oprószyć cukrem pudrem. Sprawdzi się też cytrynowy lukier i klasyczna polewa czekoladowa. Kawałki ciasta jabłkowego można podać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jabłka
  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane jabłka pokroić w drobna kostkę.
  • Cukier trzcinowy wymieszać z cynamonem.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia.
  • Stopniowo wysypywać suche składniki i miksować, aż połączą się w jednolitą masę.
  • Wlać mleko i wymieszać.
  • Połowę ciasta przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę jabłek i posypać połową cukru cynamonowego. Wyłożyć pozostałe ciasto i wyrównać wierzch. Wyłożyć pozostałe jabłka i posypać cukrem cynamonowym.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 55 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem pokroić na porcje. Podawać na deser oprószone cukrem pudrem lub udekorowane lukrem.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej