Ciasto ze słodkich ziemniaków. Jesienny deser, który podbije niejedno podniebienie

ciasto ze słodkich ziemniaków
Autor: Shutterstock Ciasto ze słodkich ziemniaków to pyszny i zachwycający deser na jesienne dni.
łatwy
60 min
12

Dieta wegetariańska

Słodkie ziemniaki są pyszne i zdrowe. Mało kto wie, że świetnie sprawdzają się w słodkich wypiekach. Najlepszym tego przykładem jest ten przepis. Ciasto ze słodkich ziemniaków jest łatwe, a jego smak zachwyca. To pomysł na jesienny deser, który ucieszy każdy kubek smakowy. Oto prosty przepis na obłędnie pyszne ciasto ze słodkich ziemniaków.

Ciasto ze słodkich ziemniaków – składniki

Do upieczenia tego wybornego ciasta z batatów potrzebne są produkty, które łatwo kupić w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Na liście składników znalazły się więc takie artykuły jak:

  • mąka pszenna i soda oczyszczona
  • puree ze słodkich ziemniaków
  • cukier trzcinowy
  • miód
  • jajka
  • przyprawy – cynamon, gałka muszkatołowa, ekstrakt waniliowy i sól

Jak zrobić ciasto ze słodkich ziemniaków?

Przepis na pyszne i rozpływające się w ustach ciasto z batatów jest prosty. Najpierw należy zrobić kruchy spód z herbatników i roztopionego masła. Wykłada się nim dno i boki formy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta ze słodkich ziemniaków. Do masła utartego z cukrem i puree z batatów dodaje się maślankę, jajka, mąkę z sodą oraz przyprawy. Następnie do ciasta dodaje się wanilię, miód i skórkę pomarańczową. Tak przygotowane ciasto przelewa się do formy i wstawia do piekarnika. Temperatura powinna wynosić 175 stopni C, a pieczenie trwa około 45 minut. Najlepiej sprawdzać, czy ciasto jest upieczone za pomocą patyczka.

Kiedy podawać ciasto ze słodkich ziemniaków?

Przepis na smakowite i idealnie słodkie ciasto z batatów sprawdzi się zawsze. Jego smak zachwyci każdego, kto go spróbuje. To doskonały pomysł na pyszne ciasto po rodzinnym obiedzie. Można upiec je na spotkanie z przyjaciółmi lub podać na imprezie. Pysznie będzie smakować jako oryginalny zamiennik tortu urodzinowego. Ciasto można podać z bitą śmietaną, domowymi lodami czy sezonowymi owocami. Świetnie smakuje udekorowane polewą czekoladową i plasterkami pomarańczy.

SKŁADNIKI

  • kruchy spód:
  • 500 g herbatników
  • 200 g masła

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki purre ze słodkich ziemniaków
  • 200 ml maślanki
  • 200 g masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 100 g miodu
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z pomarańczy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem. Przesypać do formy i wyłożyć dno oraz boki, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
  • Masło utrzeć z cukrem i puree z batatów na jednolitą masę.
  • Wlać maślankę i wbić jajka. Wsypać mąkę pszenną, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Ucierać do połączenia składników.
  • Dodać ekstrakt waniliowy, skórkę z pomarańczy i miód. Miksować, aż powstanie gładkie ciasto.
  • Ciasto przelać na herbatnikowy spód. Wierzch wyrównać.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem udekorować bitą śmietaną lub polewą czekoladową i pokroić na porcje.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej