Ciasto ze słodkich ziemniaków. Jesienny deser, który podbije niejedno podniebienie
Dieta wegetariańska
Słodkie ziemniaki są pyszne i zdrowe. Mało kto wie, że świetnie sprawdzają się w słodkich wypiekach. Najlepszym tego przykładem jest ten przepis. Ciasto ze słodkich ziemniaków jest łatwe, a jego smak zachwyca. To pomysł na jesienny deser, który ucieszy każdy kubek smakowy. Oto prosty przepis na obłędnie pyszne ciasto ze słodkich ziemniaków.
Ciasto ze słodkich ziemniaków – składniki
Do upieczenia tego wybornego ciasta z batatów potrzebne są produkty, które łatwo kupić w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Na liście składników znalazły się więc takie artykuły jak:
- mąka pszenna i soda oczyszczona
- puree ze słodkich ziemniaków
- cukier trzcinowy
- miód
- jajka
- przyprawy – cynamon, gałka muszkatołowa, ekstrakt waniliowy i sól
Jak zrobić ciasto ze słodkich ziemniaków?
Przepis na pyszne i rozpływające się w ustach ciasto z batatów jest prosty. Najpierw należy zrobić kruchy spód z herbatników i roztopionego masła. Wykłada się nim dno i boki formy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta ze słodkich ziemniaków. Do masła utartego z cukrem i puree z batatów dodaje się maślankę, jajka, mąkę z sodą oraz przyprawy. Następnie do ciasta dodaje się wanilię, miód i skórkę pomarańczową. Tak przygotowane ciasto przelewa się do formy i wstawia do piekarnika. Temperatura powinna wynosić 175 stopni C, a pieczenie trwa około 45 minut. Najlepiej sprawdzać, czy ciasto jest upieczone za pomocą patyczka.
Kiedy podawać ciasto ze słodkich ziemniaków?
Przepis na smakowite i idealnie słodkie ciasto z batatów sprawdzi się zawsze. Jego smak zachwyci każdego, kto go spróbuje. To doskonały pomysł na pyszne ciasto po rodzinnym obiedzie. Można upiec je na spotkanie z przyjaciółmi lub podać na imprezie. Pysznie będzie smakować jako oryginalny zamiennik tortu urodzinowego. Ciasto można podać z bitą śmietaną, domowymi lodami czy sezonowymi owocami. Świetnie smakuje udekorowane polewą czekoladową i plasterkami pomarańczy.
SKŁADNIKI
- kruchy spód:
- 500 g herbatników
- 200 g masła
ciasto:- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki purre ze słodkich ziemniaków
- 200 ml maślanki
- 200 g masła
- 200 g cukru trzcinowego
- 100 g miodu
- 4 jajka
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżki sody oczyszczonej
- skórka otarta z pomarańczy
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem. Przesypać do formy i wyłożyć dno oraz boki, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
- Masło utrzeć z cukrem i puree z batatów na jednolitą masę.
- Wlać maślankę i wbić jajka. Wsypać mąkę pszenną, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Ucierać do połączenia składników.
- Dodać ekstrakt waniliowy, skórkę z pomarańczy i miód. Miksować, aż powstanie gładkie ciasto.
- Ciasto przelać na herbatnikowy spód. Wierzch wyrównać.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem udekorować bitą śmietaną lub polewą czekoladową i pokroić na porcje.