Ciasto SALCESON: przepis bez pieczenia na czekoladową pychotkę
2023-09-14
łatwy
30 min
6
Ciasto SALCESON to wynalazek jeszcze z czasów PRL. Ten doskonały deser bez pieczenia może zmylić nie jednego. Wygląda jak salceson, ale pachnie i smakuje czekoladą. Taki kulinarny żart! Wielbicielom bloku czekoladowego przypadnie do gustu. Polecam!
SKŁADNIKI
- 100 g kruchych ciasteczek lub herbatników
- 50 g orzechów laskowych blanszowanych i prażonych
- 50 g orzeszków ziemnych, prażonych
- 150 g gorzkiej czekolady
- 450 g czekolady mlecznej
- 150 g tłuszczu kokosowego lub twardej margaryny
- 1 szklanka śmietany 30% lub 36%
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki rumu lub 2-4 krople zapachu rumowego (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyłóż prostokątną formę folią aluminiową lub spożywczą.
- Czekoladę połam na małe kawałki. W średnim rondlu rozpuść razem kawałki czekolady i tłuszcz kokosowy. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając.
- Gdy wszystko się rozpuści, dodaj śmietanę, cukier i wanilię. Mieszaj do uzyskania jednorodnej mieszaniny i rozpuszczenia cukru.
- Jeśli chcesz dodać rumu (lub zapachu rumowego), teraz nadszedł ten czas. Wlej go do masy czekoladowej i wymieszaj.
- Połam ciasteczka na mniejsze kawałki. Upraż na suchej patelni orzechy.
- Do masy czekoladowej dodaj kawałki ciasteczek i orzechy. Wymieszaj i przelej do przygotowanej formy.
- Deser przykryj arkuszem folii aluminiowej lub spożywczej. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Po schłodzeniu wyjmij ciasto z lodówki. Zdejmij folię i odwróć foremkę na prostokątny talerz. Ostrożnie zdejmij pozostałą folię z ciasta. Pokrój na grube plastry. Podawaj z kawą lub miętową herbatą.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Zobacz też:
Ciasta z kremem - przepisy ze zdjęciami na 15 znakomitych deserów