Ciasto SALCESON: przepis bez pieczenia na czekoladową pychotkę

Ciasto SALCESON: przepis na ciasto bez pieczenia
Autor: Shutterstock.com Ciasto "Salceson" pokrojone na plastry
łatwy
30 min
6

Ciasto SALCESON to wynalazek jeszcze z czasów PRL. Ten doskonały deser bez pieczenia może zmylić nie jednego. Wygląda jak salceson, ale pachnie i smakuje czekoladą. Taki kulinarny żart! Wielbicielom bloku czekoladowego przypadnie do gustu. Polecam! 

SKŁADNIKI

  • 100 g kruchych ciasteczek lub herbatników
  • 50 g orzechów laskowych blanszowanych i prażonych
  • 50 g orzeszków ziemnych, prażonych
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 450 g czekolady mlecznej
  • 150 g tłuszczu kokosowego lub twardej margaryny
  • 1 szklanka śmietany 30% lub 36%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki rumu lub 2-4 krople zapachu rumowego (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyłóż prostokątną formę folią aluminiową lub spożywczą.
  • Czekoladę połam na małe kawałki. W średnim rondlu rozpuść razem kawałki czekolady i tłuszcz kokosowy. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając.
  • Gdy wszystko się rozpuści, dodaj śmietanę, cukier i wanilię. Mieszaj do uzyskania jednorodnej mieszaniny i rozpuszczenia cukru.
  • Jeśli chcesz dodać rumu (lub zapachu rumowego), teraz nadszedł ten czas. Wlej go do masy czekoladowej i wymieszaj.
  • Połam ciasteczka na mniejsze kawałki. Upraż na suchej patelni orzechy. 
  • Do masy czekoladowej dodaj kawałki ciasteczek i orzechy. Wymieszaj i przelej do przygotowanej formy. 
  • Deser przykryj arkuszem folii aluminiowej lub spożywczej. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  • Po schłodzeniu wyjmij ciasto z lodówki. Zdejmij folię i odwróć foremkę na prostokątny talerz. Ostrożnie zdejmij pozostałą folię z ciasta. Pokrój na grube plastry. Podawaj z kawą lub miętową herbatą. 
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Zobacz też:

Ciasta z kremem - przepisy ze zdjęciami na 15 znakomitych deserów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej