Ciasta z kremem - przepisy ze zdjęciami na 15 znakomitych deserów

2022-01-13 8:24 Anna Szubińska
Ciasta z kremem
Autor: Shutterstock Kawałek ciasta z kremem to mała, wielka przyjemność.

Ciasta z kremem są pyszne, ale zazwyczaj czaso- i pracochłonne. Dlatego przygotowujemy je przy specjalnych okazjach: na urodziny, imieniny czy święta. Bardzo nam zależy, żeby wyszły idealnie - nie tylko pyszne, ale także piękne. Zebrałam 15 Waszych ulubionych przepisów na ciasta z kremem z naszego serwisu wraz ze zdjęciami, abyście od razu wiedzieli, jakiego efektu się spodziewać.

Wiele osób unika przygotowywania warstwowych ciast z kremem w obawie przed porażką. Fakt, zazwyczaj takie ciasta robimy na szczególne okazje i chcemy mieć pewność, że wyjdą smaczne i piękne. Nie postawimy przecież na uroczysty stół patery z zapadniętym biszkoptem i rozpływającym się kremem. Z drugiej jednak strony samodzielnie przygotowany tort to wyjątkowy wyraz uczuć i sympatii dla drugiej osoby czy miłych gości. Mimo, że wymaga pod nas sporo czasu, niemałego zaangażowania, może komuś sprawić znacznie większą przyjemność niż choćby najpiękniejsze ciastko przyniesione z cukierni.

Pamiętajmy, że ciasta z kremem można przygotowywać na bardzo wiele sposobów, na różnych spodach, z wieloma dodatkami. Można też przygotować ciasto z kremem, które nie wymaga pieczenia. Kremy także są różne, można zacząć od tych prostszych, a z czasem szlifować swoje umiejętności. Moim zdaniem jednym z najłatwiejszych jest krem budyniowy, który nie tylko jest prosty do przygotowania, ale daje gwarancję "stałości" po ściśnięciu. Poza tym warto zastosować się do poniższych rad:

  • Ciasto z kremem przygotuj z odpowiednim wyprzedzeniem. Po pierwsze po to, aby miało czas na to aby się "ścisnąć", a po drugie dlatego, żeby mieć czas na odpowiednią reakcję, w razie problemów.
  • Jeśli baza na której przygotowujesz ciasto opadnie, na przykład biszkopt opadnie, ale jest smaczna, możesz ją wykorzystać. Wyrównaj wierzch odpowiednio go okrawając, nałóż krem, a wierzchnią warstwę ciasta zastąp ściętymi okruchami biszkoptu lub przykryj polewą.
  • Jeśli krem wyszedł za rzadki, dodaj do niego rozpuszczoną w odrobinie wrzątku żelatynę, dokładnie wymieszaj, a  następnie odstaw do schłodzenia, to powinno pomóc. Żelatyną można uratować również przebitą nieco bitą śmietanę.

W galerii przedstawiam 15 propozycji smacznych ciast z kremem: pieczonych i przygotowywanych na biszkoptach, z różnymi bazami, różnymi kremami i całą masą pysznych dodatków. To przepisy chętnie wybierane przez naszych czytelników i każdy może znaleźć odpowiedni dla siebie, dostosowany do umiejętności i możliwości. 

Galeria: Ciasta z kremem - przepisy ze zdjęciami

Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE