Ciasto bezowe z porzeczkami

Ciasto bezowe z porzeczkami
Autor: Shutterstock Ciasto bezowe z porzeczkami
łatwy
30 min
4

Ciasto bezowe z porzeczkami to najlepszy deser na upalne dni. Lekka i słodka beza połączona z orzeźwiającymi, kwaskowymi porzeczkami to połączenie doskonałe.

Para idealna - beza i owoce

Słodka, chrupka na zewnątrz i miękka w środku beza i świeże, soczyste sezonowe owoce to chyba najlepsze połączenie smaków, jakie można przygotować na deser. Taki deser to morze słodyczy w lekkim, delikatnym wydaniu, nic wiec dziwnego, że szczególnie popularny jest latem. Najsłynniejszy z nich - Pavlova to punkt obowiązkowy wielu letnich przyjęć. Jak przygotować inne desery owocowo-bezowe? Oto kilka przepisów:

 

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg porzeczek
  • 3 białka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płat gotowego spodu do tortów
  • 1 łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Do gotowej piany wrzucić oczyszczone porzeczki, wymieszać.
  • Spód włożyć do tortownicy i wylać na niego pianę z porzeczkami. Wierzch oprószyć cukrem pudrem.
  • Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec ok 20 min.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej