Ciasto bezowe z porzeczkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ciasto bezowe z porzeczkami to najlepszy deser na upalne dni. Lekka i słodka beza połączona z orzeźwiającymi, kwaskowymi porzeczkami to połączenie doskonałe.
Para idealna - beza i owoce
Słodka, chrupka na zewnątrz i miękka w środku beza i świeże, soczyste sezonowe owoce to chyba najlepsze połączenie smaków, jakie można przygotować na deser. Taki deser to morze słodyczy w lekkim, delikatnym wydaniu, nic wiec dziwnego, że szczególnie popularny jest latem. Najsłynniejszy z nich - Pavlova to punkt obowiązkowy wielu letnich przyjęć. Jak przygotować inne desery owocowo-bezowe? Oto kilka przepisów:
SKŁADNIKI
- 0,5 kg porzeczek
- 3 białka
- 100 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płat gotowego spodu do tortów
- 1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Do gotowej piany wrzucić oczyszczone porzeczki, wymieszać.
- Spód włożyć do tortownicy i wylać na niego pianę z porzeczkami. Wierzch oprószyć cukrem pudrem.
- Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec ok 20 min.