Bezowe kąski z truskawkami, czyli pavlova na raz

Bezowe kąski z truskawkami, czyli pavlova na raz

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bezowe kąski można wypełnić dowolnym nadzieniem, ale w maju najlepiej smakują z truskawkami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Takie bezowe kąski na raz są znacznie wygodniejsze w jedzeniu niż tradycyjny bezowy tort. Sprawdź, jak je przygotować i do dzieła. To świetny sposób na wykorzystanie białek, które zostały po pieczeniu ciasta kruchego lub drożdżowego.

Składniki

  • 4 białka

  • 1/2 łyżeczki cream of tartar (winian potasu)

  • 1 szklanka cukru

  • 20 truskawek

  • listki melisy lub mięty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj dwie blaszki wykładając je papierem. Piekarnik rozgrzej do 150 st.C.

  • W wysokim naczyniu ubijaj białka na wysokich obrotach.

  • Gdy piana będzie sztywna nie przestając miksować dodaj winian potasu, a następnie dodawaj cukier po jednej łyżce.

  • Kolejną łyżkę cukru dodawaj dopiero po dokładnym rozpuszczeniu poprzedniej.

  • Nie śpiesz się, ta część przygotowywania bezy może trwać ok. 10 min.

  • Gotową pianę przełóż do rękawa cukierniczego z cienką końcówką.

  • Bezę wyciskaj na wyłożone papierem blaszki. Najpierw wyciśnij spód o średnicy ok 3 cm, a następnie, nie odrywając końcówki uformuj boki gniazdka.

  • Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika i przez 10 minut piecz w 150 st C., następnie na kolejne 20 minut zmniejsz temperaturę do 120 st.C.

  • Gdy beziki będą już gotowe (mogą być lekko złote) wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw wewnątrz na godzinę do ostygnięcia.

  • Podawaj wypełnione kawałkami truskawek i listkami melisy lub mięty.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,0