Kruchy placek z wiśniami i bezą: przepis

Kruchy placek z wiśniami i bezą: przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Pyszne ciasto z wiśniami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 9 OSÓB

Kruchy placek z wiśniami i bezą to prawdziwy hit! Słodka beza i kwaśne wiśnie to doskonałe połączenie, które na długo pozostaje w naszej pamięci. Podpowiadamy jak zrobić kruchy placek z wiśniami i bezą. Sprawdź, jak go przygotować.

Składniki

  • CIASTO:

  • 25 dag mąki krupczatki

  • 15 dag masła

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 2 żółtka

  • płaska łyżka cukru

  •  

  • NADZIENIE:

  • 1/2 kg drylowanych wiśni

  • łyżka cukru

  •  

  • BEZA:

  • 2 białka

  • 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Posiekać masło z mąką, dodać śmietanę i żółtka, zagnieść szybko ciasto, schłodzić w lodówce.

  • Wiśnie opłukać, wydrylować, posypać cukrem. Po 10 minutach odcedzić na sicie.

  • Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wyłożyć na blaszkę.

  • Podpiec ciasto na jasno w temp. 180 st. W tym czasie białka z cukrem ubić na sztywną pianę. 

  • Na podpieczone i ostudzone ciasto wyłożyć delikatnie odcedzone wiśnie.  Przykryć ubitą pianą.

  • Piec ok. 40 minut, aż beza podeschnie i się zrumieni.

Ocena: 3,4