Tort Pawłowa: przepis na bezę Pavlova

Tort Pawłowa: przepis na bezę Pavlova

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tort bezowy Pawłowa to deser o pięknej  historii i wyśmienitym smaku.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tort Pawłowa ma piękną historię! Podczas tournée po Australii baletnica Anna Pawłowa zamówiła coś lekkiego i pysznego. Mistrz cukierniczy stwierdził, że nie ma nic lżejszego od bezy. Stworzył tort, który zachwycił świat - tak powstała owocowa beza z bitą śmietaną!

Składniki

  • 5 białek

  • 1 1/2 szklanki cukru pudru + 4 łyżki cukru pudru

  • cukier waniliowy

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 1/2 litra śmietanki 36 proc.

  • owoce do wyboru: truskawki, maliny, jagody, borówki amerykańskie, maliny, kiwi

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka ubijaj, a gdy zaczną gęstnieć, dodawaj stopniowo 3/4 szklanki cukru pudru i cukier waniliowy.

  • Gdy masa stanie się gęsta, dodawaj kolejne 3/4 szklanki cukru zmieszanego z mąką, wciąż ubijając.

  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia, zaznacz nożem okrąg obrysowany wokół tortownicy, masą białkową wypełnij wyznaczone na folii koło, pośrodku zrób łyżką wgłębienie, a następnie wygładź je, rozprowadzając masę na boki.

  • Placek susz ok. 2 godz. w niedomkniętym piekarniku nagrzanym do temperatury 120-140ºC.

  • Gdy ostygnie, wgłębienie wypełnij śmietaną ubitą z pozostałym cukrem pudrem, na wierzchu ułóż owoce.

Ocena: 2