Wielkanocny mazurek ananasowy [WIDEO+GALERIA]
Tort Pawłowa: przepis na bezę Pavlova

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Tort bezowy Pawłowa to deser o pięknej historii i wyśmienitym smaku.
Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Tort Pawłowa ma piękną historię! Podczas tournée po Australii baletnica Anna Pawłowa zamówiła coś lekkiego i pysznego. Mistrz cukierniczy stwierdził, że nie ma nic lżejszego od bezy. Stworzył tort, który zachwycił świat - tak powstała owocowa beza z bitą śmietaną!
Składniki
5 białek
1 1/2 szklanki cukru pudru + 4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 litra śmietanki 36 proc.
owoce do wyboru: truskawki, maliny, jagody, borówki amerykańskie, maliny, kiwi
Przygotowanie krok po kroku:
Białka ubijaj, a gdy zaczną gęstnieć, dodawaj stopniowo 3/4 szklanki cukru pudru i cukier waniliowy.
Gdy masa stanie się gęsta, dodawaj kolejne 3/4 szklanki cukru zmieszanego z mąką, wciąż ubijając.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, zaznacz nożem okrąg obrysowany wokół tortownicy, masą białkową wypełnij wyznaczone na folii koło, pośrodku zrób łyżką wgłębienie, a następnie wygładź je, rozprowadzając masę na boki.
Placek susz ok. 2 godz. w niedomkniętym piekarniku nagrzanym do temperatury 120-140ºC.
Gdy ostygnie, wgłębienie wypełnij śmietaną ubitą z pozostałym cukrem pudrem, na wierzchu ułóż owoce.