Ciastka rabarbarowo-truskawkowe z kremem cytrynowym - sprawdzony przepis

2021-03-29
Delfina
Ciastka rabarbarowo-truskawkowe z kremem cytrynowym
Autor: Shutterstock Ciastka z rabarbarem i truskawkami to pyszny deser na letnie popołudnie.
łatwy
30 min
4

Ciastka rabarbarowo-truskawkowe z kremem cytrynowym to pyszna przekąska, która urozmaici smak popołudniowej kawy i herbaty. Sprawdź, jak przygotować ciasta z rabarbarem  i truskawkami  i ciesz się smakiem owocowych wypieków.

Polecamy inne desery z rabarbarem:

Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?

Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser

Kompot z rabarbarem i goździkami

Amerykański placek z rabarbarem

Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 50 dag rabarbaru
  • 30 dag truskawek
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej do posypania ciastek
  • 3 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować nadzienie: rabarbar umyć i pokroić na drobne kawałki. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na plasterki. W emaliowanym lub stalowym rondlu z grubym dnem połączyć pokrojony rabarbar, cukier, cynamon i sok z cytryny.
  • Podgrzewać 10-15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby zawartość nie przywarła do dna. Kiedy rabarbar będzie miękki, a masa gęsta, zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać truskawki i dokładnie wymieszać. Nadzienie można przygotować wcześniej i przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.
  • Przygotować ciasto: ciasto francuskie rozmrozić i pokroić radełkiem w długie pasy szerokości około 5 centymetrów, a następnie skośnie na długości 8-10 centymetrów, tak aby powstały romby.
  • Ułożyć je na blasze do pieczenia, wierzch naciąć delikatnie w kratę, aby w czasie pieczenia nie zrobiły się puste w środku poduszeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec 15 minut.
  • Przygotować krem: śmietanę ubić na krem, dodać cukier i skórkę cytrynową. Wstawić do lodówki.
  • Na talerzyku ułożyć płatek ciasta, nałożyć nadzienie, przykryć drugim płatkiem. Obok ułożyć krem i deser posypać cukrem pudrem.
Delfina