Ciastka rabarbarowo-truskawkowe z kremem cytrynowym - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ciastka rabarbarowo-truskawkowe z kremem cytrynowym to pyszna przekąska, która urozmaici smak popołudniowej kawy i herbaty. Sprawdź, jak przygotować ciasta z rabarbarem i truskawkami i ciesz się smakiem owocowych wypieków.
Polecamy inne desery z rabarbarem:
Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?
Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
Kompot z rabarbarem i goździkami
Amerykański placek z rabarbarem
Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 50 dag rabarbaru
- 30 dag truskawek
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej do posypania ciastek
- 3 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować nadzienie: rabarbar umyć i pokroić na drobne kawałki. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na plasterki. W emaliowanym lub stalowym rondlu z grubym dnem połączyć pokrojony rabarbar, cukier, cynamon i sok z cytryny.
- Podgrzewać 10-15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby zawartość nie przywarła do dna. Kiedy rabarbar będzie miękki, a masa gęsta, zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać truskawki i dokładnie wymieszać. Nadzienie można przygotować wcześniej i przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.
- Przygotować ciasto: ciasto francuskie rozmrozić i pokroić radełkiem w długie pasy szerokości około 5 centymetrów, a następnie skośnie na długości 8-10 centymetrów, tak aby powstały romby.
- Ułożyć je na blasze do pieczenia, wierzch naciąć delikatnie w kratę, aby w czasie pieczenia nie zrobiły się puste w środku poduszeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec 15 minut.
- Przygotować krem: śmietanę ubić na krem, dodać cukier i skórkę cytrynową. Wstawić do lodówki.
- Na talerzyku ułożyć płatek ciasta, nałożyć nadzienie, przykryć drugim płatkiem. Obok ułożyć krem i deser posypać cukrem pudrem.