Ciasta regionalne

Każdy region w kraju ma swoje lokalne słodkie przysmaki. Na wschodzie Polski widać zaś duży wpływ kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Nawet sama Warszawa może się poszczycić lokalną słodkością - wuzetką. Podróż przez regionalne przepisy poszerza horyzonty, a często też chroni stare, sprawdzone receptury przed zapomnieniem.

Ciasta regionalne

Ciasta regionalne wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Pomarańczowe ciasto z Grecji: przepis na portokalopita z jogurtu i ciasta filo

Pomarańczowe ciasto z Grecji: przepis na portokalopita z jogurtu i ciasta filo

Pomarańczowe ciasto portokalopita przygotowane na bazie jogurtu, oleju i ciasta filo to doskonały deser. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Rogale marcińskie: przepis krok po kroku

Rogale marcińskie: przepis krok po kroku

Rogale marcińskie to tradycyjny przysmak jadany w Wielkopolsce 11 listopada, czyli na św. Marcina. Nadzienie należy przygotować z białego maku. To szlachetna, delikatniejsza i słodsza odmiana maku. Jeśli nie mamy białego - można użyć zwykłego, niebieskiego maku. Biały mak można kupić w sklepach internetowych, podobnie jak masę marcepanową (zmielone migdały z cukrem pudrem), którą dodajemy do nadzienia rogali. Deser jest dość pracochłonny, ale pyszny! Ciasto na rogale najlepiej przygotować dzień przed wypiekiem.

Ocena: 5,0

Poziom: TRUDNY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na powałki (peretyczki) tradycyjny chleb zaduszny z lubelskiego

Przepis na powałki (peretyczki) tradycyjny chleb zaduszny z lubelskiego

Nie są to zwykłe chlebki, ale rodzaj knyszy, wypiekanych pierogów, często z twarogowym nadzieniem. Chleb, twaróg, piwo to pokarmy, których nie ma w przyrodzie, wszystkie są wytworem rąk człowieka, dlatego uważano je za najbardziej odpowiednie na ofiarę. Ów przepis pamięci przywrócił Artur Moroz. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kulicz paschalny: przepis na rosyjską babkę wielkanocną

Kulicz paschalny: przepis na rosyjską babkę wielkanocną

Kulicz to nic innego jak baba wielkanocna podawana podczas prawosławnych świąt. Pieczony jest na bazie drożdży z dodatkiem orzechów i rodzynek oraz polewany dużą ilością lukru. Podajemy przepis na rosyjski kulicz paschalny.

Ocena: 4,5

Poziom: TRUDNY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zimtsterne - niemieckie ciasteczka cynamonowe na święta

Zimtsterne - niemieckie ciasteczka cynamonowe na święta

Zimtsterne to cynamonowe ciasteczka w kształcie gwiazdek przykryte delikatną, białą bezą. Wypieka się je tradycyjnie w Niemczech na każde Święta Bożego Narodzenia. Bez nich nikt nie wyobraża sobie świątecznego menu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Polvoron: kruche ciasteczka migdałowe z Andaluzji [Smaczna Historia]

Polvoron: kruche ciasteczka migdałowe z Andaluzji [Smaczna Historia]

Rozwijacie papierek, a tam kruche, słodkie, migdałowe ciastko, które pozostawia w ustach posmak smalcu... To ciastko ma wielu ojców i tylko jedną matkę - hiszpańską inkwizycję. Nie wierzycie, to przeczytajcie.  Polvoron to kruche hiszpańskie ciasteczko przygotowane na smalcu wieprzowym  i tradycyjnie spożywane w Boże Narodzenie. Ciasteczko jest tak kruche, że rozsypuje się przy najlżejszym dotknięciu w pył, stąd jego nazwa polvoron utworzona od hiszpańskiego słowa polvo, co znaczy proszek. Do Hiszpanii kruche ciasteczka sprowadzili wywodzący się z północnej Afryki Maurowie. W VIII wieku podbili nieomal cały Półwysep Iberyjski i władali nim przez blisko 8 stuleci. Owe kruche ciastka skąpane w słodkim pudrze, znane w całym arabskim świecie jako ghurayba, robiono, i nadal się je robi, z mąki, mielonych migdałów, cukru oraz oliwy. Ostatecznie w początkach XIII w. koalicja chrześcijańskich królów wyparła muzułmanów z półwyspu, lecz kruche ciastka przyjęły się i pozostały. I tutaj na scenę historii wkracza hiszpańska inkwizycja. Gdzieś po 1480 roku jej urzędnicy uznali, że badanie składu polvorones będzie doskonałym sposobem wykrywania tajnych Żydów i muzułmanów w regionach południowej Hiszpanii. Od tej chwili prawdziwi chrześcijanie dla odróżnienia od heretyków mieli przyrządzać ciasteczka tylko na smalcu wieprzowym… I tak narodziło się polvoron. Dzisiaj oryginalne wieprzowe polvorones produkowane są głównie w Andaluzji, gdzie znajduje się około 70 fabryk należących do syndykatu producentów tradycyjnego przysmaku. Ciasteczka, każde oddzielnie, zawijane są w pergamin, jak cukierki. Polvorones znane również pod nazwą mantecados przygotowuje się w całej Hiszpanii, a także w jej dawnych koloniach w Ameryce Łacińskiej i na Filipinach. Kruche ciasteczka produkuje się zarówno na smalcu, maśle, jak i oliwie. Do ciastek dodaje się pokruszone migdały, pistacje, sezam lub inne orzechy. Polvoron najlepiej smakuje z kieliszkiem dobrej brandy w towarzystwie słodkiej jak ulep czarnej kawy. Spróbujcie sami, oto przepis:

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tiramisu z białą czekoladą i truskawkami: przepis na walentynki [WIDEO]

Tiramisu z białą czekoladą i truskawkami: przepis na walentynki [WIDEO]

Tiramisu z białą czekoladą i truskawkami uświetni walentynkowy wieczór, który przecież nie może się obyć bez walentynkowego deseru. Sprawdź, jak zrobić ten szybki deser bez pieczenia – podajemy przepis na deser à la tiramisu w wersji na walentynki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wuzetka: słodki symbol Warszawy

Wuzetka: słodki symbol Warszawy. Podajemy przepis na wuzetkę!

Biało-brązowe ciastko - wuzetka - to jeden z symboli polskiej stolicy. Deser, którego nazwa pochodzi od słynnej trasy W-Z (choć wersje są różne), zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Jak zrobić wuzetkę? Podajemy przepis!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasto WZ, czyli wuzetka na dużą blachę: przepis na wuzetkę

Ciasto WZ, czyli wuzetka na dużą blachę: przepis na wuzetkę

Wuzetka to kultowe warszawskie ciasto - m.in. bohater słynnego "Misia". Warto zrobić je samodzielnie, ponieważ nie jest to skomplikowane, a gotowe wuzetki potrafią kosztować sporo. Podajemy dobry przepis na wuzetkę!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Śląskie makówki z przepisu Anny Starmach

Śląskie makówki z przepisu Anny Starmach. Palce lizać! [WIDEO]

Planujesz przygotować na wigilijny stół tradycyjne śląskie makówki? Polecamy sprawdzony przepis Anny Starmach. Aromatyczne makówki z bakaliami z miejsca staną się hitem świątecznego stołu, a nawet mogą być konkurencją dla tradycyjnego makowca. Sprawdź, jak zrobić śląskie makówki według sprawdzonej receptury Anny Starmach.  Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny Łazanki z makiem i bakaliami  oraz Kutia, wigilijny przysmak

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 2