Ciasto wuzetka na dużą blachę: przepis na wuzetkę
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Wuzetka to kultowe warszawskie ciasto - m.in. bohater słynnego "Misia". Warto zrobić je samodzielnie, ponieważ nie jest to skomplikowane, a gotowe wuzetki potrafią kosztować sporo. Podajemy dobry przepis na wuzetkę!
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki dżemu
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- krem:
- 1 margaryna
- 1 serek waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- bita śmietana do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmiksować margarynę z cukrem i jajkami, następnie połączyć z pozostałymi składnikami i mąką.
- Masę wlać na blachę i piec ok. 45 minut.
- W tym czasie przygotować krem: margarynę utrzeć z cukrem waniliowym i z serkiem.
- Ciasto wystudzić, przeciąć na pół, przełożyć kremem i położyć drugą warstwę ciasta na krem. Udekorować bitą śmietaną.