Smażone lane ciasto zamiast pączków? Najłatwiejszy przepis na funnel cake

funnel cake
Autor: Shutterstock Funnel cake to chrupiące lane ciasto, które świetnie smakuje i jest łatwe do samodzielnego przygotowania.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Funnel cake, czyli ciasto lejkowe smażone na patelni, jest pyszne i chrupiące. Świetnie sprawdzi się na różne okazje i idealnie zastąpi klasyczne pączki na tłusty czwartek. Przygotowanie ciasta lanego jest łatwe i błyskawiczne, a efekt końcowy zachwyca. Zobaczcie, jak zrobić tradycyjne funnel cake i sprawdźcie ten prosty przepis.

Skąd pochodzi funnel cake?

Funnel cake to lane ciasto smażone na głębokim tłuszczu. Ze względu na sposób przygotowania nazywa się je także lejkowym. Dzięki temu jest niezwykle chrupiące. Zwykle podaje się je oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem bitej śmietany i sezonowych owoców.

Smażone lane ciasto pochodzi z czasów średniowiecza. Znane jest też w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej, gdzie w XIX wieku sprowadzili je niemieccy imigranci. Funnel cake można zjeść podczas pikników i w parkach rozrywki. Popularne jest także na karnawałowych imprezach. Przepis znany jest także w naszym kraju i z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością.

Jak zrobić funnel cake?

Przepis na chrupiące ciasto lejkowe jest nietrudny. Należy jednak postępować według przepisu i trzymać się kolejnych kroków. Przyda się dzbanek z dzióbkiem lub puste i czyste opakowanie po ketchupie czy musztardzie. Najlepsza do smażenia jest patelnia żeliwna.

Jak więc zrobić ciasto lejkowe zwane funnel cake? Z tym przepisem jest to łatwe i błyskawiczne. Przekonajcie się sami i sprawdźcie prosty przepis na smażone ciasto lane.

  • 1. krok – wymieszanie składników mokrych
  • 2. krok – połączenie składników suchych
  • 3. krok – wymieszanie składników mokrych z suchymi
  • 4. krok – przelanie surowego ciasta do butli
  • 5. krok – rozgrzanie oleju i wlanie ciasta na patelnię prosto z butli
  • 6. krok – smażenie ciasta lejkowego po 2 minuty z każdej strony

Jak podawać funnel cake?

Pyszne i chrupiące ciasto lejkowe smażone na patelni to świetny deser na każdą okazję. Idealnie sprawdzi się podczas imprez karnawałowych. Funnel cake to również wyśmienity zamiennik tradycyjnych pączków na tłusty czwartek. Robi się je o wiele szybciej i łatwiej niż klasyczne przysmaki na ten dzień.

Funnel cake najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe. Ciasto lejkowe warto oprószyć cukrem pudrem. Wybornie smakuje z dodatkiem domowej bitej śmietany. Porcje można udekorować świeżymi sezonowymi owocami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej do smażenia w głębokim tłuszczu
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce ubij jajka. Dodaj mleko, wodę i wanilię. Dobrze wymieszaj.
  • W drugiej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  • Do mokrych składników dodaj suche i mieszaj do uzyskania gładkiej mieszanki. Ciasto przelej do dzbanka z dzióbkiem lub wykorzystaj plastikowe opakowanie po keczupie lub musztardzie.
  • Na głębokiej żeliwnej lub patelni rozgrzej olej. Trzymając dziobek naczynia lub butli kilka centymetrów nad gorącym olejem wlewaj ciasto kolistymi ruchami, pokrywając ażurem całą powierzchnię. Powstanie w ten sposób rodzaj placka z dziurkami. 
  • Smaż na złoty kolor 2 minuty z każdej strony. Gotowe ciasto przełóż na papierowe ręczniki, aby pozbyć się namiaru tłuszczu.
  • Posyp cukrem pudrem i podawaj na ciepło. 
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej