Smażone lane ciasto zamiast pączków? Najłatwiejszy przepis na funnel cake

Smażone lane ciasto zamiast pączków? Najłatwiejszy przepis na funnel cake
Autor: Shutterstock Karnawałowe ciasto lane - pyszne i chrupiące
łatwy
20 min
4

Smażone lane ciasto to niemiecki wynalazek zwany strauben. Chrupiące z wierzchu ciastka o subtelnym smaku są idealne na koniec karnawału. Przepis na ciasto lejkowe, bo lane przez lejek, zamieścił w swojej książce Stanisław Czerniecki w roku 1682. Niemieccy imigranci zaszczepili miłość do funnel cake również w Stanach Zjednoczonych, gdzie jest bardzo popularne również dzisiaj. Wypróbuj ten przepis i ciesz się delikatnymi i chrupiącymi lanymi chrustami prosto z własnej patelni. Z tej proporcji składników otrzymasz 8 ażurowych placków. 

Zobacz także, jak smaży się bardzo podobne chrupkie lane ciasto w Indiach. Zobacz przepis na >>> jalebi

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej do smażenia w głębokim tłuszczu
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce ubij jajka. Dodaj mleko, wodę i wanilię, dobrze wymieszaj.
  • W drugiej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól
  • Do mokrych składników dodaj suche i mieszaj do uzyskania gładkiej mieszanki. Ciasto przelej do dzbanka z dzióbkiem lub wykorzystaj plastikowe opakowanie po keczupie lub musztardzie.
  • Na głębokiej żeliwnej lub elektrycznej patelni rozgrzej olej.
  • Trzymając dziobek naczynia lub butli kilka centymetrów nad gorącym olejem wylej ciasto kolistymi ruchami, pokrywając ażurem całą powierzchnię. Powstanie w ten sposób rodzaj placka z dziurkami. 
  • Smaż na złoty kolor, 2 minuty z każdej strony. Gotowe ciasto przełóż na papierowe ręczniki. 
  • Posyp cukrem pudrem i podawaj póki ciepłe.