Smażone lane ciasto zamiast pączków? Najłatwiejszy przepis na funnel cake

2020-02-18
Smażone lane ciasto zamiast pączków? Najłatwiejszy przepis na funnel cake
Autor: Shutterstock Karnawałowe ciasto lane - pyszne i chrupiące
łatwy
20 min
4

Smażone lane ciasto to niemiecki wynalazek zwany strauben. Chrupiące z wierzchu ciastka o subtelnym smaku są idealne na koniec karnawału. Przepis na ciasto lejkowe, bo lane przez lejek, zamieścił w swojej książce Stanisław Czerniecki w roku 1682. Niemieccy imigranci zaszczepili miłość do funnel cake również w Stanach Zjednoczonych, gdzie jest bardzo popularne również dzisiaj. Wypróbuj ten przepis i ciesz się delikatnymi i chrupiącymi lanymi chrustami prosto z własnej patelni. Z tej proporcji składników otrzymasz 8 ażurowych placków. 

Składniki

2 jajka

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

3 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki cukru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

olej do smażenia w głębokim tłuszczu

cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W dużej misce ubij jajka. Dodaj mleko, wodę i wanilię, dobrze wymieszaj.

W drugiej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól

Do mokrych składników dodaj suche i mieszaj do uzyskania gładkiej mieszanki. Ciasto przelej do dzbanka z dzióbkiem lub wykorzystaj plastikowe opakowanie po keczupie lub musztardzie.

Na głębokiej żeliwnej lub elektrycznej patelni rozgrzej olej.

Trzymając dziobek naczynia lub butli kilka centymetrów nad gorącym olejem wylej ciasto kolistymi ruchami, pokrywając ażurem całą powierzchnię. Powstanie w ten sposób rodzaj placka z dziurkami. 

Smaż na złoty kolor, 2 minuty z każdej strony. Gotowe ciasto przełóż na papierowe ręczniki. 

Posyp cukrem pudrem i podawaj póki ciepłe. 

Zobacz także, jak smaży się bardzo podobne chrupkie lane ciasto w Indiach. Zobacz przepis na >>> jalebi

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska