Ciasto Rzeszowiak. Regionalny przepis nie tylko na Boże Narodzenie

ciasto Rzeszowiak
Autor: Shutterstock Ciasto Rzeszowiak to doskonałe połączenie makowca i sernika.
łatwy
90 min
12

Dieta wegetariańska

Ciasto Rzeszowiak to niesamowite połączenie trzech smaków. To regionalny przepis na pyszne domowe ciasto, które można w łatwy sposób przygotować w domu. Sprawdzi się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. Świetnie pasuje także na inne okazje. Oto sprawdzony przepis na ciasto Rzeszowiak, które zachwyci każdego.

Jak smakuje ciasto Rzeszowiak?

Pyszne ciasto Rzeszowiak łączy w sobie trzy smaki. Ten obłędny wypiek to ciasto 2 w 1, czyli połączenie makowca i sernika. Na kruchym spodzie wygodnie ułożyła się warstwa orzechowa. Na niej wylądowała masa makowa. Ostatnią warstwą jest masa serowa z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Wierzch ciasta zdobi plecionka z kruchego ciasta.

Jak zrobić ciasto Rzeszowiak?

Przepis na ciasto Rzeszowiak nie jest skomplikowany. Postępując według tego przepisu krok po kroku, pyszne domowe ciasto uda się już za pierwszym razem. Na jego przygotowanie warto mieć nieco więcej czasu. Pośpiech i nerwy nie są wskazane. Jak więc zrobić ciasto Rzeszowiak?

Przepis na regionalne ciasto Rzeszowiak został podzielony na etapy:

  • 1. etap – wyrobienie kruchego ciasta na spód i wierzch
  • 2. etap – przygotowanie masy orzechowej
  • 3. etap – przygotowanie masy makowej
  • 4. etap – przygotowanie masy serowej
  • 5. etap – ułożenie ciasta w formie
  • 6. etap – upieczenie ciasta w piekarniku

Jak podawać ciasto Rzeszowiak?

Doskonałe ciasto Rzeszowiak jest pyszne i nietrudne. Przepis można wykorzystać, piekąc ciasta na święta Bożego Narodzenia. Rzeszowiak łączy w sobie dwa popularne świąteczne wypieki, czyli makowiec i sernik. Każdy kto spróbuje Rzeszowiaka, będzie pod ogromnym wrażeniem. Ciasto sprawdzi się też na inne okazje.

Tuż przed podaniem ciasto Rzeszowiak można delikatnie oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Masa orzechowa:
  • 350 g zmielonych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki gorącego mleka
  • 2 białka
  • 1 łyżka masła

  • Masa makowa:
  • 250 g mielonego maku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować kruche ciasto na spód. Do przesianej mąki wsypać cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać żółtka, śmietanę i posiekane zimne masło. Energicznie wyrobić jednolite ciasto. Uformować kulę, zawiną w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
  • Przygotować masę orzechową. Zmielone orzechy włoskie wymieszać z gorącym mlekiem. Wsypać cukier i dodać masło. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
  • Przygotować masę makową. Do maku wsypać cukier. Dodać masło, żółtka, miód i olejek migdałowy. Białka ubić na sztywno i wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku. Stopniowo dodawać ser z wiaderka i miksować do połączenia składników. Wsypać budyń w proszku i zmiksować. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, a następnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą serową.
  • Na dno formy wyłożyć około 2/3 kruchego ciasta. Wyłożyć masę orzechową, następnie masę makową i masę serową. Wierzch udekorować pozostałym ciastem, tworząc plecionkę lub inne kształty.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 75 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem pokroić na porcje.
  • Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia lub na inne okazje.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej