Tradycyjny polski puszysty sernik na kruchym spodzie
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Przepis na tradycyjny puszysty sernik na kruchym spodzie, z rodzynkami i skórką pomarańczy to już klasyka świątecznego menu. Sprawdź, jak zrobić doskonały sernik według tradycyjnej receptury, który zachwyci domowników. Oto sposób przygotowania.
Polecamy także:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 6 dag cukru
- 2 żółtka
- Składniki masy serowej:
- 75 dag twarogu
- 30 dag cukru
- 3 dag cukru pudru
- 15 dag masła
- 6 jaj
- 3 łyżki kaszy manny
- 10 dag rodzynek
- 2 łyżki skórki pomarańczowej (startej lub kandyzowanej)
- cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, masła, cukru, żółtek i soli zagnieć szybko kruche ciasto. Zostaw 1/4 ciasta do dekoracji sernika, pozostałym wyłóż dno oraz niski rant foremki (najlepiej kwadratowej, o wymiarach 24x24 cm).
- Wstaw ciasto do piekarnika podgrzanego do temperatury 180 stopni C. Podpiecz przez 10 minut.
- Biały ser zmiel w maszynce do mięsa. Masło utrzyj na puszystą masę, połącz z twarogiem. Dodaj utarte z cukrem żółtka, kaszę mannę, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszaj.
- Białka ubij na sztywno. Ostrożnie połącz z masą serową.
- Przełóż masę na podpieczony, przestudzony spód. Wygładź na wierzchu i udekoruj pozostałym surowym ciastem. W tym celu uformuj z ciasta cienkie wałeczki (lub rozwałkuj i wykrój cienkie paski), ułóż z nich kratkę na serniku. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Wstaw ciasto do średnio nagrzanego piekarnika, piecz około 40 minut. Upieczony, lekko przestudzony sernik posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym lub polukruj, ozdób wierzch skórką pomarańczową i rodzynkami.