Makowiec z bakaliami: przepis na tradyjcyjne świąteczne ciasto
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Makowiec z bakaliami ma magiczną moc! Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika w twoim domu zapanuje wyjątkowa, świąteczna atmosfera! Wypróbuj sprawdzony przepis na to tradycyjne ciasto z makiem!
Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?
SKŁADNIKI
- masa makowa
- miód
- masło
- 5 żółtek
- cukier
- rodzynki
- orzechy włoskie
- proszek do pieczenia
- skórka z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło zmiksuj z cukrem na gładką, jednolitą masę. Nadal miksując dodaj po kolei 5 żółtek.
- Dodaj do ciasta gotową masę makową, zapach migdałowy, proszek do pieczenia, miód i posiekane bakalie. Wymieszaj całość.
- Białka ubij na sztywną pianę i dodaj delikatnie do ciasta.
- Wlej ciasto do formy.
- Piecz ciasto przez 50 minut. Gotowe ciasto udekoruj lukrem.