Odkryj przepis na brukowiec mazurski. To regionalne ciasto smakuje obłędnie i jest proste
Dieta wegetariańska
Mazury słyną z pysznych regionalnych dań, w których królują ryby. Mało kto wie, że w tym polskim regionie słynącym z jezior i pięknych krajobrazów, można zjeść wyśmienite ciasta. Jednym z nich jest brukowiec, czyli ciasto z karmelem i miodem. Wyglądem przypomina bruk i dlatego tak się je nazywa. Zobaczcie, jak łatwo można robić obłędny i puszysty brukowiec mazurski.
Z czego zrobić brukowiec mazurski?
To pyszne regionalne ciasto, które jest popularne na Mazurach, składa się z prostych i niedrogich produktów. Wykorzystuje się tradycyjne składniki do ciast i słodkich wypieków. Są łatwo dostępne przez cały rok i można je kupić w sklepach w każdym zakątku Polski. Wyjątkowy brukowiec mazurski można więc piec na rożne okazje.
Co jest potrzebne, aby upiec wyborny brukowiec jak na Mazurach? Lista składników jest dość krótka i obejmuje takie produkty jak:
- mąka pszenna
- cukier
- syrop z buraków
- woda
- masło
- miód
- przyprawa do piernika
- jajko
- soda oczyszczona
- powidła śliwkowe
Jak zrobić brukowiec mazurski?
Nie trzeba jechać na pojezierze mazurskie, aby spróbować tego smakowitego ciasta. Bez problemu można je upiec w domu. Regionalny przepis na brukowiec mazurski skrywający w środku powidła śliwkowe nie jest skomplikowany. Ciasto uda się już za pierwszym razem, ale należy przestrzegać przepisu. Na przygotowanie okazjonalnego ciasta z Mazur warto mieć nieco więcej czasu. Pośpiech i nerwy nie są wskazane.
Jak więc upiec pyszny domowy brukowiec mazurski? Ciasto przygotowuje się w kilku łatwych etapach.
- 1. etap – wymieszanie składników suchych
- 2. etap – przygotowanie karmelu
- 3. etap – połączenie składników suchych z karmelem, masłem, wodą i jajkiem
- 4. etap – wyrobienie ciasta i odstawienie go na godzinę
- 5. etap – uformowanie małych kulek z ciasta, ułożenie ich w tortownicy i posmarowanie powidłami śliwkowymi
- 6. etap – upieczenie ciasta brukowiec w piekarniku
Jak podawać brukowiec mazurski?
To pyszne i pachnące piernikiem ciasto, które wyglądem przypomina starodawny bruk, to popularny słodki wypiek na Mazurach. Jest puszyste i urzeka smakiem od pierwszego kęsa. Brukowiec mazurski świetnie sprawdzi się podczas świąt i można go piec na różne okazje. To pomysł na wyborny deser po rodzinnym obiedzie i dodatek do aromatycznej kawy. Brukowiec mazurski jest smaczną alternatywą dla gotowych przekąsek ze sklepu i drożdżówek.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 100 ml syropu z buraków
- 100 ml wody + 1 łyżka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
dodatkowo:- 4 łyżki wody
- powidła śliwkowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną.
- Do rondelka wsypać cukier. Podgrzewać i mieszać, aż się rozpuści.
- Wlać 1 łyżkę gorącej wody i wymieszać. Podgrzewać, aż cukier się skarmelizuje i stanie gęsty. Rondelek zestawić z ognia.
- Wlać sok z buraków i miód. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
- Do suchych składników stopniowo dodawać masę karmelową. Wlać wodę, dodać masło i wbić jajko. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
- Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
- Ciasto przełożyć na blat i krótko wyrobić. Podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować wałeczek i pokroić go na mniejsze kawałki. Rozpłaszczyć je w dłoniach, nałożyć po 1/2 łyżeczki powideł śliwkowych i uformować małe kulki.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej obok siebie kulki z ciasta.
- Wierzch ciasta posmarować powidłami śliwkowymi wymieszanymi z wodą.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu udekorować lukrem i oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.