Odkryj przepis na brukowiec mazurski. To regionalne ciasto smakuje obłędnie i jest proste

brukowiec mazurski
Autor: Shutterstock Oto przepis na wyborny brukowiec mazurski. W tym regionalnym słodkim wypieku można się zakochać.
łatwy
30 min
12

Dieta wegetariańska

Mazury słyną z pysznych regionalnych dań, w których królują ryby. Mało kto wie, że w tym polskim regionie słynącym z jezior i pięknych krajobrazów, można zjeść wyśmienite ciasta. Jednym z nich jest brukowiec, czyli ciasto z karmelem i miodem. Wyglądem przypomina bruk i dlatego tak się je nazywa. Zobaczcie, jak łatwo można robić obłędny i puszysty brukowiec mazurski.

Z czego zrobić brukowiec mazurski?

To pyszne regionalne ciasto, które jest popularne na Mazurach, składa się z prostych i niedrogich produktów. Wykorzystuje się tradycyjne składniki do ciast i słodkich wypieków. Są łatwo dostępne przez cały rok i można je kupić w sklepach w każdym zakątku Polski. Wyjątkowy brukowiec mazurski można więc piec na rożne okazje.

Co jest potrzebne, aby upiec wyborny brukowiec jak na Mazurach? Lista składników jest dość krótka i obejmuje takie produkty jak:

Jak zrobić brukowiec mazurski?

Nie trzeba jechać na pojezierze mazurskie, aby spróbować tego smakowitego ciasta. Bez problemu można je upiec w domu. Regionalny przepis na brukowiec mazurski skrywający w środku powidła śliwkowe nie jest skomplikowany. Ciasto uda się już za pierwszym razem, ale należy przestrzegać przepisu. Na przygotowanie okazjonalnego ciasta z Mazur warto mieć nieco więcej czasu. Pośpiech i nerwy nie są wskazane.

Jak więc upiec pyszny domowy brukowiec mazurski? Ciasto przygotowuje się w kilku łatwych etapach.

  • 1. etap – wymieszanie składników suchych
  • 2. etap – przygotowanie karmelu
  • 3. etap – połączenie składników suchych z karmelem, masłem, wodą i jajkiem
  • 4. etap – wyrobienie ciasta i odstawienie go na godzinę
  • 5. etap – uformowanie małych kulek z ciasta, ułożenie ich w tortownicy i posmarowanie powidłami śliwkowymi
  • 6. etap – upieczenie ciasta brukowiec w piekarniku

Jak podawać brukowiec mazurski?

To pyszne i pachnące piernikiem ciasto, które wyglądem przypomina starodawny bruk, to popularny słodki wypiek na Mazurach. Jest puszyste i urzeka smakiem od pierwszego kęsa. Brukowiec mazurski świetnie sprawdzi się podczas świąt i można go piec na różne okazje. To pomysł na wyborny deser po rodzinnym obiedzie i dodatek do aromatycznej kawy. Brukowiec mazurski jest smaczną alternatywą dla gotowych przekąsek ze sklepu i drożdżówek.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 100 ml syropu z buraków
  • 100 ml wody + 1 łyżka
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • dodatkowo:
  • 4 łyżki wody
  • powidła śliwkowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną.
  • Do rondelka wsypać cukier. Podgrzewać i mieszać, aż się rozpuści.
  • Wlać 1 łyżkę gorącej wody i wymieszać. Podgrzewać, aż cukier się skarmelizuje i stanie gęsty. Rondelek zestawić z ognia.
  • Wlać sok z buraków i miód. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  • Do suchych składników stopniowo dodawać masę karmelową. Wlać wodę, dodać masło i wbić jajko. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
  • Ciasto przełożyć na blat i krótko wyrobić. Podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować wałeczek i pokroić go na mniejsze kawałki. Rozpłaszczyć je w dłoniach, nałożyć po 1/2 łyżeczki powideł śliwkowych i uformować małe kulki.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej obok siebie kulki z ciasta.
  • Wierzch ciasta posmarować powidłami śliwkowymi wymieszanymi z wodą.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu udekorować lukrem i oprószyć cukrem pudrem.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej