Tiramisu z białą czekoladą i truskawkami: przepis na walentynki

Tiramisu z białą czekoladą i truskawkami - przepis na walentynki
Autor: Shutterstock Tiramisu z białą czekoladą i truskawkami bez wątpienia pozwoli oczarować ukochaną osobę. 
łatwy
30 min
4

Tiramisu z białą czekoladą i truskawkami uświetni walentynkowy wieczór, który przecież nie może się obyć bez walentynkowego deseru. Sprawdź, jak zrobić ten szybki deser bez pieczenia – podajemy przepis na deser à la tiramisu w wersji na walentynki.

SKŁADNIKI

  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • pół szklanki świeżo zaparzonej, ostudzonej mocnej kawy
  • małe opakowanie serka mascarpone – 250 g
  • 250 ml śmietanki kremówki 36 proc.
  • 40 g białej czekolady
  • 20 ml likieru Ameretto
  • kakao
  • około 350 g świeżych truskawek (sprawdzą się również maliny)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie deseru zaczynamy od ubicia śmietanki. Aby śmietana się nie zważyła, musi być bardzo mocno schłodzona. Śmietankę należy ubijać w szklanej lub metalowej misce, najlepiej obłożonej kostkami lodu.
  • Pod koniec ubijania dodajemy roztopioną, schłodzoną białą czekoladę (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej).
  • Dodajemy serek mascaropne i miksujemy do momentu połaczenia składników. Na końcu dolewamy likier. Masa wyjdzie dość rzadka, ale jej objętość zmniejszy się podczas przechowywania w lodówce.
  • Biszkopty moczymy w kawie, a następnie układamy na dnie pucharków. Ciastka przykrywamy schłodzoną masą z mascarpone, nakładamy kolejną warstwę biszkoptów i ponownie przykrywamy masą z bitą śmietaną.
  • Tak przygotowany deser należy schłodzić w lodówce – najlepiej przez kilka godzin, tak aby masa osiągnęła odpowiednią konsystencję.
  • Przed podaniem deser należy oprószyć kakao, a na wierzchu ułożyć truskawki.