Tiramisu z białą czekoladą i truskawkami: przepis na walentynki
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Tiramisu z białą czekoladą i truskawkami uświetni walentynkowy wieczór, który przecież nie może się obyć bez walentynkowego deseru. Sprawdź, jak zrobić ten szybki deser bez pieczenia – podajemy przepis na deser à la tiramisu w wersji na walentynki.
SKŁADNIKI
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- pół szklanki świeżo zaparzonej, ostudzonej mocnej kawy
- małe opakowanie serka mascarpone – 250 g
- 250 ml śmietanki kremówki 36 proc.
- 40 g białej czekolady
- 20 ml likieru Ameretto
- kakao
- około 350 g świeżych truskawek (sprawdzą się również maliny)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie deseru zaczynamy od ubicia śmietanki. Aby śmietana się nie zważyła, musi być bardzo mocno schłodzona. Śmietankę należy ubijać w szklanej lub metalowej misce, najlepiej obłożonej kostkami lodu.
- Pod koniec ubijania dodajemy roztopioną, schłodzoną białą czekoladę (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej).
- Dodajemy serek mascaropne i miksujemy do momentu połaczenia składników. Na końcu dolewamy likier. Masa wyjdzie dość rzadka, ale jej objętość zmniejszy się podczas przechowywania w lodówce.
- Biszkopty moczymy w kawie, a następnie układamy na dnie pucharków. Ciastka przykrywamy schłodzoną masą z mascarpone, nakładamy kolejną warstwę biszkoptów i ponownie przykrywamy masą z bitą śmietaną.
- Tak przygotowany deser należy schłodzić w lodówce – najlepiej przez kilka godzin, tak aby masa osiągnęła odpowiednią konsystencję.
- Przed podaniem deser należy oprószyć kakao, a na wierzchu ułożyć truskawki.