Swojskie chałki z kruszonką albo lukrem [przepisy na wielkanocne ciasta]

2021-03-29
Swojskie chałki z kruszonką albo lukrem [przepisy na wielkanocne ciasta]
Autor: Shutterstock Swojskie chałki z kruszonką albo lukrem [przepisy na wielkanocne ciasta]
łatwy
0 min
4

Chałka to pyszne, rozpływające się w ustach, słodkawe ciasto drożdżowe, zwinięte w charakterystyczny warkocz. W niektórych regionach Polski piecze się ją na Wielkanoc. Swojska chałka z kruszonką (albo lukrem) będzie wspaniale smakowała nie tylko na wielkanocne śniadanie, ale także na co dzień - do ciepłego mleka. Do dzieła!

SKŁADNIKI

  • 100 g masła (roztopionego)
  • 500 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szt. jajka
  • 250 ml wody (ciepłej)
  • DO SMAROWANIA:
  • 1 szt. jajka
  • 6 łyżek wody
  • KRUSZONKA:
  • 80 g mąki
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 50 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Roztop i przestudź masło. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, cukier wanilinowy, sól i dokładnie wymieszaj.
  • Do suchych składników dodaj jajko, ciepłą wodę oraz roztopione masło i zagniataj do momentu, gdy ciasto przestanie się kleić. Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).
  • Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i podziel na 4 części. Z jednej części utocz 3 wałeczki, a następnie spleć w warkocz, podwijając końce pod spód.
  • Z pozostałych części ciasta również stwórz warkocze. W czasie formowania pojedynczych kulek przykryj pozostałe części ciasta aby nie obsychały. Warkocze ułóż na 2 blaszkach z wyposażenia piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia,  przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Gdy podrosną, posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą. Możesz je posypać makiem lub kruszonką zagniecioną z mąki, cukru, masła i cukru wanilinowego. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Temp. pieczenia: 180°C. Czas pieczenia:  ok. 25 min.
  • Upieczone i wystudzone chałki możesz także udekorować lukrem klasycznym.
Redakcja
więcej