Swojskie chałki z kruszonką albo lukrem [przepisy na wielkanocne ciasta]
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Chałka to pyszne, rozpływające się w ustach, słodkawe ciasto drożdżowe, zwinięte w charakterystyczny warkocz. W niektórych regionach Polski piecze się ją na Wielkanoc. Swojska chałka z kruszonką (albo lukrem) będzie wspaniale smakowała nie tylko na wielkanocne śniadanie, ale także na co dzień - do ciepłego mleka. Do dzieła!
SKŁADNIKI
- 100 g masła (roztopionego)
- 500 g mąki
- 150 g cukru
- 1 opak. cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- 1 szt. jajka
- 250 ml wody (ciepłej)
- DO SMAROWANIA:
- 1 szt. jajka
- 6 łyżek wody
- KRUSZONKA:
- 80 g mąki
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 50 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Roztop i przestudź masło. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, cukier wanilinowy, sól i dokładnie wymieszaj.
- Do suchych składników dodaj jajko, ciepłą wodę oraz roztopione masło i zagniataj do momentu, gdy ciasto przestanie się kleić. Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).
- Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i podziel na 4 części. Z jednej części utocz 3 wałeczki, a następnie spleć w warkocz, podwijając końce pod spód.
- Z pozostałych części ciasta również stwórz warkocze. W czasie formowania pojedynczych kulek przykryj pozostałe części ciasta aby nie obsychały. Warkocze ułóż na 2 blaszkach z wyposażenia piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Gdy podrosną, posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą. Możesz je posypać makiem lub kruszonką zagniecioną z mąki, cukru, masła i cukru wanilinowego. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Temp. pieczenia: 180°C. Czas pieczenia: ok. 25 min.
- Upieczone i wystudzone chałki możesz także udekorować lukrem klasycznym.