Ciasto fasolowe: przepis na kaszubski przysmak na Boże Narodzenie

Ciasto fasolowe: przepis na kaszubski przysmak na Boże Narodzenie
Autor: thinkstockphotos.com Ciasto fasolowe - jak upiec pyszny tradycyjny świąteczny przysmak Kaszubów?
średni
30 min
4

Ciasto fasolowe to regionalny deser, który warto przyrządzić. Polecany dla osób unikających pszennej mąki.

SKŁADNIKI

  • 20 dag dżemu z wiśni
  • 5 dag tartej bułki
  • 2 dag gorzkich migdałów
  • 20 dag fasoli Jaś
  • 25 dag cukru pudru
  • 8 jajek
  • polewa czekoladowa lub lukier
  • kandyzowane owoce

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie ciasta zaczynamy od sparzenia migdałów, obrania ich i zmiksowania w blenderze.
  • Fasolę Jaś gotujemy na półtwardo. Gdy trochę przestygnie, obieramy. Uwaga! Gdy całkowicie przestygnie będzie bardzo trudna do obrania.
  • Obraną ze skórek fasolę przecieramy przez sitko.
  • Żółtka ucieramy z cukrem i mieszamy z migdałami i fasolą, dodajemy tartą bułkę i pianę z jajek.
  • Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.
  • Upieczone ciasto dekorujemy np. polewą czekoladową lub lukrem. Z polewą czekoladową świetnie komponują się dekoracje z kandyzowanych owoców, np. wiśni.