Ciasto fasolowe: przepis na kaszubski przysmak na Boże Narodzenie
2021-03-29
średni
30 min
4
Ciasto fasolowe to regionalny deser, który warto przyrządzić. Polecany dla osób unikających pszennej mąki.
SKŁADNIKI
- 20 dag dżemu z wiśni
- 5 dag tartej bułki
- 2 dag gorzkich migdałów
- 20 dag fasoli Jaś
- 25 dag cukru pudru
- 8 jajek
- polewa czekoladowa lub lukier
- kandyzowane owoce
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie ciasta zaczynamy od sparzenia migdałów, obrania ich i zmiksowania w blenderze.
- Fasolę Jaś gotujemy na półtwardo. Gdy trochę przestygnie, obieramy. Uwaga! Gdy całkowicie przestygnie będzie bardzo trudna do obrania.
- Obraną ze skórek fasolę przecieramy przez sitko.
- Żółtka ucieramy z cukrem i mieszamy z migdałami i fasolą, dodajemy tartą bułkę i pianę z jajek.
- Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.
- Upieczone ciasto dekorujemy np. polewą czekoladową lub lukrem. Z polewą czekoladową świetnie komponują się dekoracje z kandyzowanych owoców, np. wiśni.