Obwarzanki odpustowe: przepis na domowe obwarzanki

Obwarzanki odpustowe: przepis na domowe obwarzanki
Autor: Shutterstock Obwarzanki, trudno wyobrazić sobie bez nich odpusty.
łatwy
45 min
4

Obwarzanki to okrągłe ciasta upieczone z ciasta parzonego. Dawniej mówiło się, że ciastka zostały obwarzone w warze, czyli obgotowane we wrzącej wodzie. Stąd ich nazwa obwarzanki. Obwarzanki stanowią część folkloru polskiego i nieodłączną częścią odpustów i dnia Wszystkich Świętych. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • białko jaja opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ze składników wyrobić gładkie ciasto.
  • Urywać po kawałku ciasta wielkości dwóch orzechów włoskich i robić cienkie wałeczki, a z wałeczków długości około 10 cm lepić kółeczka. Należy pamiętać, że ciasto nie ma żadnych dodatków zwiększających objętość, obwarzanki nie urosną i będą takiego rozmiaru jaki zrobimy.
  • Wrzucić obwarzanki na osolony wrzątek, wyłowić zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.
  • Sparzone obwarzanki ułożyć na blasze i piec w temperaturze 180C na złoty kolor z obu stron przez około 10-15 minut na stronę w zależności od grubości obrączek.
  • Gotowe obwarzanki nanizać na lniany sznurek.