Obwarzanki odpustowe: przepis na domowe obwarzanki
2021-11-04
łatwy
45 min
4
Obwarzanki to okrągłe ciasta upieczone z ciasta parzonego. Dawniej mówiło się, że ciastka zostały obwarzone w warze, czyli obgotowane we wrzącej wodzie. Stąd ich nazwa obwarzanki. Obwarzanki stanowią część folkloru polskiego i nieodłączną częścią odpustów i dnia Wszystkich Świętych.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g mąki
- 2 jaja
- 2 łyżeczki cukru
- płaska łyżeczka soli
- białko jaja opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ze składników wyrobić gładkie ciasto.
- Urywać po kawałku ciasta wielkości dwóch orzechów włoskich i robić cienkie wałeczki, a z wałeczków długości około 10 cm lepić kółeczka. Należy pamiętać, że ciasto nie ma żadnych dodatków zwiększających objętość, obwarzanki nie urosną i będą takiego rozmiaru jaki zrobimy.
- Wrzucić obwarzanki na osolony wrzątek, wyłowić zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.
- Sparzone obwarzanki ułożyć na blasze i piec w temperaturze 180C na złoty kolor z obu stron przez około 10-15 minut na stronę w zależności od grubości obrączek.
- Gotowe obwarzanki nanizać na lniany sznurek.
Dekoracja na Wszystkich Świętych. Co zamiast wiązanki?