Wuzetka: słodki symbol Warszawy. Podajemy przepis na wuzetkę!

2021-03-29
jak_przygotowac_wuzetke_sprawdzony_przepis.jpg
Autor: SpiderMum/Wikimedia Commons, CC 3.0 Nasz przepis na wuzetkę pomoże przygotować to pyszne i piękne ciastko!
średni
60 min
4

Biało-brązowe ciastko - wuzetka - to jeden z symboli polskiej stolicy. Deser, którego nazwa pochodzi od słynnej trasy W-Z (choć wersje są różne), zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Jak zrobić wuzetkę? Podajemy przepis!

Wuzetka to ciastko bazujące na kakaowym biszkopcie przekładanym bitą śmietaną. Przepis na wuzetkę powstał na przełomie lat 40. i 50. XX wieku, a jego nazwa pochodzi od warszawskiej trasy W-Z, przebitej pod Starym Miastem na początku powojennej odbudowy stolicy. Inna wersja mówi, że wszystko zaczęło się od skrótu WZC - wyrób z czekoladą. Od kilku lat drugim słodkim symbolem Warszawy jest zygmuntówka – ciastko z charakterystyczną bezową koroną.

SKŁADNIKI

  • 7 jajek
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 10 łyżek kakao
  • masło do smarowania formy
  • rum do nasączania biszkoptu
  • 5-6 opakowań śmietany 36-proc.
  • 2 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 słoik dżemu śliwkowego lub marmolady wieloowocowej
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto do wuzetki: mąkę wymieszać z kakao. Białka ubić na pianę, stopniowo dodawać cukier, nadal ubijać, aż masa będzie sztywna. Dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać na puszystą masę. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z kakao i mieszać na najmniejszych obrotach.
  • Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę i wyrównać. Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 170ºC. Biszkopt na wuzetkę wyjąć z piekarnika i studzić przez 20 minut, następnie wyjąć z formy.
  • Krem do wuzetki: bardzo zimną śmietanę ubijać w metalowej misce. Gdy zgęstnieje, dodawać po łyżce cukru pudru i dalej ubijać. Kiedy dostatecznie zgęstnieje, dodać ostudzoną żelatynę (rozpuszczoną w 10 łyżkach gorącej i ostudzoną).
  • Gdy ciasto będzie dostatecznie wystudzone, przekroić  na dwie części (jak do tortu). Dolną warstwę posmarować dżemem wymieszanym z rumem. Na nim rozsmarować ubitą śmietanę, na którą położyć górną warstwę ciasta. Polać polewą.
  • Kiedy polewa zastygnie, pokroić na kwadratowe ciastka. Każdą wuzetkę udekorować bitą śmietaną.