Churros na tłusty czwartek – przepis Anny Starmach

2021-01-13
Churros na tłusty czwartek
Autor: Shutterstock Churros tradycyjnie podaje się z czekoladą.
łatwy
20 min
4

Churros to popularne w Hiszpanii podłużne ciastka ptysiowe smażone na głębokim oleju, najczęściej podawane z czekoladą do kawy. W kawiarniach zamawia się "cafe con churros". Przepis na hiszpańskie churros warto wypróbować w tłusty czwartek. Oto przepis na churros według Anny Starmach, jurorki "MasterChefa".

Składniki

200 ml wody

100 g masła

50 g drobnego cukru

200 g mąki pszennej

duża szczypta cynamonu

1 łyżeczka cukru waniliowego

4 jajka

olej do smażenia

cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W garnku gotujemy wodę z masłem i cukrem. Czekamy, aż wszystko się rozpuści. Zestawiamy z ognia.

Dodajemy mąkę, cynamon i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy.

Gdy ciasto przestygnie wbijamy jajka, masę dokładnie mieszamy.

Ciasto wkładamy do specjalnego rękawa cukierniczego z końcówką "gwiazdka".

Rozgrzewamy w garnku olej i na gorący wyciskamy paski ciasta, ok. 10 cm.

Smażymy na złoty kolor ok. 3-4 minut.

Wyjmujemy na papierowe ręczniki i odsączamy tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem.