Churros na tłusty czwartek – przepis Anny Starmach

Churros na tłusty czwartek
Autor: Shutterstock Churros tradycyjnie podaje się z czekoladą.
łatwy
20 min
4

Churros to popularne w Hiszpanii podłużne ciastka ptysiowe smażone na głębokim oleju, najczęściej podawane z czekoladą do kawy. W kawiarniach zamawia się "cafe con churros". Przepis na hiszpańskie churros warto wypróbować w tłusty czwartek. Oto przepis na churros według Anny Starmach, jurorki "MasterChefa".

SKŁADNIKI

  • 200 ml wody
  • 100 g masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • duża szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku gotujemy wodę z masłem i cukrem. Czekamy, aż wszystko się rozpuści. Zestawiamy z ognia.
  • Dodajemy mąkę, cynamon i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy.
  • Gdy ciasto przestygnie wbijamy jajka, masę dokładnie mieszamy.
  • Ciasto wkładamy do specjalnego rękawa cukierniczego z końcówką "gwiazdka".
  • Rozgrzewamy w garnku olej i na gorący wyciskamy paski ciasta, ok. 10 cm.
  • Smażymy na złoty kolor ok. 3-4 minut.
  • Wyjmujemy na papierowe ręczniki i odsączamy tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem.