Śląska chałka - jak zrobić pyszną chałkę?

Andrzej Antosik
przepis-na-slaska-chalke-jak-zrobic-pyszna-chalke.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Chałka nie jest trudna do upieczenia.
łatwy
30 min
4

Chałka jest rytualnym pieczywem dla Żydów, w szczególności Aszkenazyjczyków, którzy zwyczajowo spożywają ją w czasie szabatu. Wypiek ten zwany jest również plecionką, struclą (na Górnym Śląsku) albo kukiełką (na Podhalu). Sprawdź, jak ją robić.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 – 3,0 dag drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 10 dag masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • żółtko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, wymieszaj z łyżką mąki i połową mleka, odstaw do wyrośnięcia.
  • Kiedy zaczyn wyrośnie, wymieszaj suche składniki, roztopione i ostudzone masło, ciepłe mleko, jajko i żółtko.
  • Dodaj też rozczyn i wyrabiaj ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi objętość, podziel je na trzy lub sześć części i zapleć warkocz.
  • Przełóż na blachę lub do formy wysmarowanej tłuszczem. Zostaw ciasto na trochę, by ponownie wyrosło.
  • Wysmaruj chałkę rozkłóconym żółtkiem.
  • Ciasto piecze się w piekarniku nagrzanym do ok. 180-190 stopni C. Możesz posypać je sezamem, makiem lub kruszonką. Po 30 minutach chałka powinna być już gotowa.
Andrzej Antosik