Śląska chałka - jak zrobić pyszną chałkę?
2021-12-27
łatwy
30 min
4
Chałka jest rytualnym pieczywem dla Żydów, w szczególności Aszkenazyjczyków, którzy zwyczajowo spożywają ją w czasie szabatu. Wypiek ten zwany jest również plecionką, struclą (na Górnym Śląsku) albo kukiełką (na Podhalu). Sprawdź, jak zrobić pyszną domową chałkę.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2,5 – 3,0 dag drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 3 jajka
- 10 dag masła
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- żółtko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, wymieszaj z łyżką mąki i połową mleka, odstaw do wyrośnięcia.
- Kiedy zaczyn wyrośnie, wymieszaj suche składniki, roztopione i ostudzone masło, ciepłe mleko, jajko i żółtko.
- Dodaj też rozczyn i wyrabiaj ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi objętość, podziel je na trzy lub sześć części i zapleć warkocz.
- Przełóż na blachę lub do formy wysmarowanej tłuszczem. Zostaw ciasto na trochę, by ponownie wyrosło.
- Wysmaruj chałkę rozkłóconym żółtkiem.
- Ciasto piecze się w piekarniku nagrzanym do ok. 180-190 stopni C. Możesz posypać je sezamem, makiem lub kruszonką. Po 30 minutach chałka powinna być już gotowa.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego