Przepis na ciasto bananowe z otrębami i orzechami. Pomysł na fit deser lub słodką przekąskę
Dieta wegetariańska
Jakie ciasto można zrobić z bananów? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym łatwym, szybkim i sprawdzonym przepisie. Ciasto bananowe z otrębami i orzechami jest pyszne i pełne zdrowia. Świetnie smakuje na deser, ale można serwować je także jako słodką przekąskę w ciągu dnia. Jego przygotowanie jest banalnie łatwe i bardzo szybkie. Przekonajcie się sami i poznajcie przepis na pyszne i zdrowe ciasto bananowe z otrębami i orzechami.
Ciasto bananowe z otrębami i orzechami – składniki
Pyszne i dietetyczne ciasto bananowe, które wzbogacają orzechy włoskie, smakuje wybornie. Lista składników obejmuje produkty, które zawierają wiele cennych substancji odżywczych, są bogate w witaminy i minerały. W tym smakowitym cieście nie ma ani mąki pszennej, ani białego cukru. Oba składniki zostały zastąpione zdrowszymi zamiennikami. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i można je kupić bez względu na porę roku.
Do upieczenia pysznego domowego fit ciasta bananowego należy przygotować takie produkty jak:
- otręby pszenne
- banany
- naturalny jogurt
- miód
- orzechy włoskie
- olej kokosowy
- jajka
- ekstrakt waniliowy
- proszek do pieczenia
- soda oczyszczona
- szczypta soli
Jak zrobić ciasto bananowe z otrębami i orzechami?
Przepis na urzekające smakiem zdrowe ciasto bananowe z dodatkiem orzechów włoskich jest bardzo łatwy. Przygotowanie jest ekspresowe i zajmuje tylko kilka minut. Ciasto bananowe z otrębami piecze się w piekarniku przez niecałą godzinę.
Jak więc upiec zdrowe ciasto z bananami, otrębami i orzechami? Przepis został podzielony na kroki, dzięki którym przygotowanie fit ciasta bananowego jest tak łatwe.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – wymieszanie składników mokrych
- 3. krok – połączenie składników mokrych i suchych
- 4. krok – upieczenie ciasta bananowego w piekarniku
Jak podawać ciasto bananowe z otrębami i orzechami?
Domowe ciasto z bananami i orzechami włoskimi to uniwersalny słodki wypiek pełen zdrowia. Przepis przypadnie do smaku nie tylko tym, którzy są na diecie, unikają białego cukru czy zdrowo się odżywiają. Już po jednym kęsie ciasto bananowe oczaruje smakiem każdego, kto go spróbuje.
Pyszne ciasto bananowe z dodatkiem otrębów i orzechów to pomysł na dietetyczny deser. Można zaserwować je po obiedzie lub upiec z okazji świąt. To dobry pomysł na słodką przekąskę między posiłkami, która z powodzeniem zastąpi bułeczki i drożdżówki ze sklepu.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 3 dojrzałe banany
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Otręby wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą oraz posiekanymi orzechami włoskimi.
- Banany rozgnieść widelcem na papkę. Wbić jajka i dodać jogurt, olej kokosowy, miód i ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
- Stopniowo dodawać suche składniki i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem pokroić na porcje.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.