Faszerowane jajka z łososiem – szykowna klasyka w nowym wydaniu
                  Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jajka w majonezie? Klasyka, ale… trochę już ziewamy z nudów. Czas dodać wielkanocnemu stołowi nieco finezji! Jajka faszerowane kremową pastą z żółtek i wędzonego łososia to przystawka, która zaskoczy gości, oczaruje smakoszy i udowodni, że prostota może iść w parze z elegancją. Gotowa na kulinarny efekt wow?
Faszerowane jajka można robić także z wędzonym pstrągiem. Ma on delikatniejszy od łososia smak. Należy wtedy zrezygnować ze szczypiorku w masie z żółtek, szczypiorek łatwo zdominowałby smak tej delikatnej ryby.
Więcej przepisów na faszerowane jajka
Uwielbiam faszerowane jajka na zimno. To naprawdę najłatwiejsza i najbardziej efektowna zakąska. Chcecie być oklaskiwani przy stole? Zróbcie faszerowane jajka. Oto kilka łatwych przepisów na gotowane jajka nadziewane pysznymi pastami, które wybrałam specjalnie dla Was:
Jajka faszerowane salami z sosem majonezowo-musztardowym
Jajka faszerowane z szynką parmeńską
Jajka faszerowane orzechami i szynką
Jajka faszerowane ze śledziem i buraczkami
Jajka faszerowane z łososiem: przepis
Pod wideo znajdziesz galerię z innymi przepisami na jajka wielkanocne
SKŁADNIKI
- 6 jajek ugotowanych na twardo
 - 100 g łososia wędzonego na zimno, bez skórki
 - 4 łyżki majonezu
 - szczypiorek
 - pieprz, sól do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, naciąć i delikatnie wyciągnąć żółtka.
 - Łososia rozdrobnić na mniejsze kawałki, dodać ugotowane żółtka, posiekany szczypiorek oraz majonez (może być wegański).
 - Dodać pieprz i sól do smaku. (Uwaga, z solą trzeba bardzo uważać! Ryby wędzone bywają bardzo słone).
 - Zmiksować na gładką pastę. Wypełnić nią zagłębienia w łódeczkach z białek.
 - Schłodzić. Udekorować szczypiorkiem. Oprószyć papryką mieloną. Podawać z pieczywem.