Sycylijskie pesto z pistacji i rukoli: przepis bez bazylii, bez orzeszków piniowych
Domowe czipsy kukurydziane z serem - jak samodzielnie zrobić nachos?

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Domowe nachos są łatwe do przygotowania, najdłuższy jest czas oczekiwania na zastygnięcie ciasta.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Domowe nachos są może niewiele tańsze niż te ze sklepu, ale na pewno zdrowsze, bo pozbawione sztucznych barwników i konserwantów. Doprawione tak jak lubimy, mogą stać się naszym domowym hitem - na posiadówki przed telewizorem, mecze i domówki.
Składniki
1 szklanka kaszy kukurydzianej
1 łyżka masła
200 g sera grana padano (lub podobnego)
sól i pieprz
słodka papryka w proszku
czosnek granulowany
inne ulubione zioła wg uznania
Przygotowanie krok po kroku:
W garnku zagotować 1 litr osolonej wody. Energicznie mieszając powoli wsypywać do niej kaszę.
Gotować 8-10 minut, do zgęstnienia. Wtedy dodać ser starty na tarce o małych oczkach i masło. Dosypać przyprawy i wymieszać.
Foremkę tzw. keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wlać do niej gorącą masę. Rozprowadzić masę i owinąć formę folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 10 godzin.
Po tym czasie wyjąc zastygniętą masę z foremki i pokroić na cienkie plastry. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 15-20 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.