Domowe czipsy kukurydziane z serem - jak samodzielnie zrobić nachos?

Domowe czipsy kukurydziane z serem - jak samodzielnie zrobić nachos?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowe nachos są łatwe do przygotowania, najdłuższy jest czas oczekiwania na zastygnięcie ciasta.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe nachos są może niewiele tańsze niż te ze sklepu, ale na pewno zdrowsze, bo pozbawione sztucznych barwników i konserwantów. Doprawione tak jak lubimy, mogą stać się naszym domowym hitem - na posiadówki przed telewizorem, mecze i domówki.

Składniki

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej

  • 1 łyżka masła

  • 200 g sera grana padano (lub podobnego)

  • sól i pieprz

  • słodka papryka w proszku

  • czosnek granulowany

  • inne ulubione zioła wg uznania

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku zagotować 1 litr osolonej wody. Energicznie mieszając powoli wsypywać do niej kaszę.

  • Gotować 8-10 minut, do zgęstnienia. Wtedy dodać ser starty na tarce o małych oczkach i masło. Dosypać przyprawy i wymieszać.

  • Foremkę tzw. keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wlać do niej gorącą masę. Rozprowadzić masę i owinąć formę folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 10 godzin.

  • Po tym czasie wyjąc zastygniętą masę z foremki i pokroić na cienkie plastry. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Piec 15-20 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.

Ocena: 3
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.