Kasza

Gryczana, jaglana, jęczmienna, orkiszowa - kasze powstają z różnych ziaren. Część z nich przynosi ulgę i odrobinę chrupkości dla osób na diecie bezglutenowej. Warto przekonać się do kasz, bo zawierają mnóstwo wartościowych mikroelementów. Z powodzeniem zastępują ziemniaki czy makaron.

Kasza

Smaczne kotleciki z kaszy pszennej [sprawdzony przepis]

Smaczne, zdrowe i kolorowe potrawy, beztroska atmosfera oraz czas spędzony z przyjaciółmi wywołają uśmiech na twarzy każdego dziecka. Jeśli chcesz zaskoczyć swoją pociechę, już teraz przemyśl menu, które trafi w gusta najmłodszych, i zaangażuj swojego malca do wspólnych przygotowań. Proponujemy kotleciki z kaszy pszennej z jogurtowymi dipami!

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kugel z sosem balsamico - amerykański przepis na kugel z kaszy z jabłkowo-balsamicznym sosem

Kugel to rodzaj zapiekanki. Wywodzi się z kuchni żydowskiej, gdzie wciąż oznacza zapiekankę z tartych ziemniaków z cebulą. W kuchni polskiej do ziemniaków dodaje się mięso, np. wołowe. Spotyka się też kugle przyrządzane na bazie makaronu. My przedstawiamy przepis na bazie kaszy – podpatrzony w USA.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Sałatka tabbouleh z wegańskim zamiennikiem sera feta

Sałatka tabbouleh z kaszy bulgur i świeżych warzyw ogórka i pomidora w towarzystwie sera feta jest orzeźwiająca i bardzo sycąca. Idealna na mały posiłek w ciągu dnia. Jeśli jednak jesteś weganinem, fleksitarianinem lub po prostu dbasz o swoje zdrowie, unikając produktów odzwierzęcych wypróbuj przepis z wegańskim zamiennikiem sera feta.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczarkowa z pęczakiem: sycąca zupa grzybowa, zakochasz się w niej od pierwszej łyżki

Pieczarkowa z pęczakiem to obfita zupa, która rozgrzewa, pociesza i karmi na długo. Pęczak, gruba kasza jęczmienna, powoli uwalnia cukry, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Doskonały aromat pieczarek nadaje zupie lekkości. Idealny posiłek w środku dnia! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Obłędnie pyszne kotlety bez mięsa: jedzcie ile chcecie!

Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa ze względów zdrowotnych. Nie muszą jednak rezygnować ze swoich upodobań. Zamiast mięsa możne 2-4 razy w tygodniu podać bezmięsne kotlety z kaszy i warzyw, które smakują wybornie. Oto łatwy przepis na kotlety, które można jeść bez wyrzutów sumienia! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Mielone z kalafiora - rewelacyjne kotlety, które pokochasz od pierwszego kęsa

Mielone z kalafiora podbijają podniebienia jaroszy i mięsożerców - takie są pyszne. Łatwo je też przygotować, cena składników nie zwala z nóg, a kotlety można usmażyć albo upiec - dzięki czemu są zdrowsze i mniej kaloryczne. Doskonale smakują z sosem tzatziki, czosnkowym lub pomidorowym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurpiowska babka ziemniaczana: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

– Może się nazywać: babka ziemniaczana, tołkaniczia, kugel, ale skoro dzisiaj gościmy na zielonych Kurpiach – to musi być rejbak. A na czym polega tajemnica jego smaku? Otóż na gatunku ziemniaków oraz intuicyjnym dobieraniu proporcji, jak w przypadku każdego dobrego kucharza – podkreśla Małgorzata Raducha z radiowej Jedynki.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Wegetariańskie gołąbki z Roztocza: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

– Kuchnia roztoczańska, to przede wszystkim kasze i fasole w różnych odmianach i postaciach. Dlatego dzisiaj gołąbki w wersji „wege”, czyli z kaszą gryczaną. Nie daję tutaj bardzo dokładnych proporcji, bo kuchnia to pole do wyobraźni i kreatywności! – zaznacza Małgorzata Raducha  z radiowej Jedynki.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Mielone z kaszą jęczmienną zamiast bułki: przepis na soczyste i pyszne kotlety

Mielone z kaszą jęczmienną zamiast bułki to przepis na soczyste i pyszne kotlety. Zazwyczaj do mielonego mięsa dodaje się bułkę tartą lub ryż, które zamkną w sobie wszystkie soki z mięsa i nie pozwolą im wydostać się na zewnątrz. W tej roli również sprawdzi się ugotowana kasza jęczmienna, a nawet gryczana. Dla wzmocnienia smaku dodaję  na sposób francuski do masy mięsnej przesmażoną marchew i cebulę. I powiem Wam jedno, ile bym nie usmażyła lub nie upiekła tych kotletów, znikają z talerzy w oka mgnieniu. Polecam! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kruchy placek z brzoskwiniami i nadzieniem z kaszy manny

Kruchy placek z brzoskwiniami i nadzieniem z kaszy manny to rodzaj pysznego ciasta z owocami, na który czekam cały rok. Dawniej nadzienia z kaszy manny były bardzo popularne. O ile sernikowe nadzienie może być nieco zbyt ciężkie dla żołądka, to lekkie, kremowe nadzienie z pszennej kaszki jest obłędnie pyszne. Moje dzieci go uwielbiają. Polecam z całego serca!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 26