Sałatka z kaszą pęczak. Zdrowe danie do zjedzenia w domu, jak i do pracy
      2022-12-01
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          2
      
    Dieta niskokaloryczna
Pyszna i pełna zdrowych składników sałatka podbije niejedno podniebienie. Aromatyczny kurczak smakowicie łączy się z chrupiącymi warzywami. Sałatka jest łatwa i szybka do zrobienia. Sprawdzi się na lunch, kolację lub drugie śniadanie na wynos. Poznaj prosty przepis na sałatkę z dodatkiem popularnego pęczaku.
Dlaczego warto zrobić sałatkę z kaszą pęczak?
- To łatwe i szybkie danie, które będzie smakować o każdej porze dnia.
 - Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty są łatwo dostępne.
 - Do przyrządzenia sałatki można wykorzystać pęczak, który został z poprzedniego obiadu.
 - Sałatkę można skropić smakową oliwą z oliwek lub zrobić lekki sos jogurtowy ze świeżymi ziołami.
 - Smak zaostrzy dodatek drobno posiekanej papryczki chili.
 - Do sałatki pasują także sery. Wzbogaci ją grecka feta lub ser pleśniowy.
 - To zdrowe danie, które zawiera składniki bogate w witaminy i substancje odżywcze.
 - Sałatka polecana jest tym, którzy są na diecie odchudzającej i fanom zdrowego odżywiania.
 
SKŁADNIKI
- 300 g piersi kurczaka
 - 100 g kaszy pęczak
 - 1 mała marchewka
 - 1/2 czerwonej papryki
 - 1/2 żółtej papryki
 - 1/2 czerwonej cebuli
 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy do drobiu
 - sól, pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do miseczki i widelcem rozdzielić ziarenka.
 - Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do drobiu, wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wymieszać. Rozgrzać patelnię i smażyć na niej mięso, aż będzie lekko rumiane. Patelnię zestawić z ognia.
 - Obie papryki, obraną marchewkę i cebulę pokroić w kostkę.
 - Do kaszy dodać kawałki kurczaka i warzywa. Wsypać natkę pietruszki, skropić oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
 - Podawać od razu.
 
Poradnik Zdrowie - Kasze - rodzaje i właściwości