Sałatka z kaszą pęczak. Zdrowe danie do zjedzenia w domu, jak i do pracy

sałatka z kaszą pęczak
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
2

Dieta niskokaloryczna

Pyszna i pełna zdrowych składników sałatka podbije niejedno podniebienie. Aromatyczny kurczak smakowicie łączy się z chrupiącymi warzywami. Sałatka jest łatwa i szybka do zrobienia. Sprawdzi się na lunch, kolację lub drugie śniadanie na wynos. Poznaj prosty przepis na sałatkę z dodatkiem popularnego pęczaku.

Dlaczego warto zrobić sałatkę z kaszą pęczak?

  • To łatwe i szybkie danie, które będzie smakować o każdej porze dnia.
  • Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty są łatwo dostępne.
  • Do przyrządzenia sałatki można wykorzystać pęczak, który został z poprzedniego obiadu.
  • Sałatkę można skropić smakową oliwą z oliwek lub zrobić lekki sos jogurtowy ze świeżymi ziołami.
  • Smak zaostrzy dodatek drobno posiekanej papryczki chili.
  • Do sałatki pasują także sery. Wzbogaci ją grecka feta lub ser pleśniowy.
  • To zdrowe danie, które zawiera składniki bogate w witaminy i substancje odżywcze.
  • Sałatka polecana jest tym, którzy są na diecie odchudzającej i fanom zdrowego odżywiania.

SKŁADNIKI

  • 300 g piersi kurczaka
  • 100 g kaszy pęczak
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy do drobiu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do miseczki i widelcem rozdzielić ziarenka.
  • Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do drobiu, wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wymieszać. Rozgrzać patelnię i smażyć na niej mięso, aż będzie lekko rumiane. Patelnię zestawić z ognia.
  • Obie papryki, obraną marchewkę i cebulę pokroić w kostkę.
  • Do kaszy dodać kawałki kurczaka i warzywa. Wsypać natkę pietruszki, skropić oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Podawać od razu. 
Poradnik Zdrowie - Kasze - rodzaje i właściwości
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej