Co to jest tabbouleh? Przepis na libańską sałatkę
2022-02-21
łatwy
20 min
4
Tabbouleh to lekka i pożywna potrawa, zwana inaczej sałatką libańską. Jest prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Sprawdź, jak ją zrobić.
SKŁADNIKI
- Szklanka kaszy kuskus
- Dwa duże pomidory
- Cebula (można ją zastąpić szczypiorkiem)
- Pół ogórka wężowego
- Kawałek czerwonej papryki
- Posiekana natka pietruszki
- Posiekane listki mięty - według uznania, około czterech łyżek
- Listki kolendry
- Sok z połówki cytryny (może być limonka)
- Trzy łyżki oliwy z oliwek
- Dwa ząbki czosnku
- Dwie łyżki orzeszków pinii
- Sól
- Pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę zalać wrzątkiem - tak żeby woda przykrywała ją centymetr ponad powierzchnię. Kasza pęczniejąc, zwiększając objętość - więc naczynie musi być odpowiednio większe. Przykryć, odstawić na kilkanaście minut.
- Po tym czasie odlać wodę - jeśli została. Dodać oliwę, pokrojone w kostkę warzywa, posiekane zioła, sprasowany czosnek, sól i pieprz oraz sok z cytryny. Wymieszać.
- Wstawić na kilka minut do lodówki (koniecznie pod przykryciem), wyjąć i posypać orzeszkami. Podawać do grillowanych mięs, gotowanych jaj lub jako samodzielne danie.
Poradnik Zdrowie - Kasze - rodzaje i właściwości