Co to jest tabbouleh? Przepis na libańską sałatkę

co-to-jest-tabbuleh-i-jak-je-zrobic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sałatka libańska.
łatwy
20 min
4

Tabbouleh to lekka i pożywna potrawa, zwana inaczej sałatką libańską. Jest prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Sprawdź, jak ją zrobić.

SKŁADNIKI

  • Szklanka kaszy kuskus
  • Dwa duże pomidory
  • Cebula (można ją zastąpić szczypiorkiem)
  • Pół ogórka wężowego
  • Kawałek czerwonej papryki
  • Posiekana natka pietruszki
  • Posiekane listki mięty - według uznania, około czterech łyżek
  • Listki kolendry
  • Sok z połówki cytryny (może być limonka)
  • Trzy łyżki oliwy z oliwek
  • Dwa ząbki czosnku
  • Dwie łyżki orzeszków pinii
  • Sól
  • Pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę zalać wrzątkiem - tak żeby woda przykrywała ją centymetr ponad powierzchnię. Kasza pęczniejąc, zwiększając objętość - więc naczynie musi być odpowiednio większe. Przykryć, odstawić na kilkanaście minut.
  • Po tym czasie odlać wodę - jeśli została. Dodać oliwę, pokrojone w kostkę warzywa, posiekane zioła, sprasowany czosnek, sól i pieprz oraz sok z cytryny. Wymieszać.
  • Wstawić na kilka minut do lodówki (koniecznie pod przykryciem), wyjąć i posypać orzeszkami. Podawać do grillowanych mięs, gotowanych jaj lub jako samodzielne danie.
Poradnik Zdrowie - Kasze - rodzaje i właściwości
Ewa Jagalska
więcej